10 właściwości imbiru, które mogą Cię pozytywnie zaskoczyć

813

Imbir uchodzi za najzdrowszą i najsmaczniejszą przyprawę na świecie. W Polsce chętnie sięga się po nią zwłaszcza jesienią i zimą, ze względu na rozgrzewające działanie imbiru. Okazuje się jednak, że nie tylko. Istnieje co najmniej 10 właściwości imbiru, które korzystnie wpływają na zdrowie. Oto one.

Imbir – czyli co?

Imbir to roślina pochodząca z Chin. Należy do grupy imbirowatych (Zingiberaceae), jego bliską kuzynką jest kurkuma i kardamon. Do celów spożywczych używane jest kłącze, czyli część podziemna rośliny.

Właściwości imbiru znane są od wieków. Od lat stosuje się je w medycynie tradycyjnej i alternatywnej w formie świeżej, sproszkowanej, jako olej lub sok. Smak i zapach imbir zawdzięcza naturalnym olejom, zwłaszcza gingerolowi. To właśnie on odpowiada za wiele właściwości zdrowotnych imbiru, a zwłaszcza działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające.

Właściwości imbiru – na mdłości i wymioty

Liczne wyniki badań pokazują, że imbir jest świetnym naturalnym sposobem na mdłości, również te wywołane przez ciążę – w tym celu warto codziennie spożywać około 1,5 gramów imbiru (przeczytaj więcej w artykule naukowym na ten temat). Wykazano również, że może wyciszyć mdłości po znieczuleniu oraz te odczuwane w trakcie chemioterapii.

Imbir: właściwości usuwające na niestrawność

Najnowsze wyniki badań potwierdzają, że za niestrawność odpowiada opóźnione opróżnianie żołądka. Imbir ma korzystny wpływ na ten proces, zmniejsza czas potrzebny do opróżnienia żołądka z przeciętnego 16 minut na 12.

Właściwości imbiru: wzmacniające i pomagające walczyć z infekcją

Imbir sprawdza się w sezonie infekcji. Dzięki gingerolowi hamuje wzrost bakterii, walczy z wirusem RSV, odpowiedzialnym w wielu przypadkach za infekcje układu oddechowego.

Imbir: właściwości przeciwnowotworowe

Właściwości antynowotworowe przypisuje się 6-gingerolowi, którego spore ilości znajdują się w surowym imbirze. Istnieją pewne wyniki badań, które sugerują, że imbir może być pomocny w leczeniu raka trzustki, piersi i jajników (przeczytaj więcej na ten temat).

Imbir: właściwości wspomagające trawienie

Imbir wspomaga trawienie, przyspiesza metabolizm, stymuluje organizm do prawidłowego wchłaniania substancji odżywczych. Dzięki temu chroni przed powstawaniem niedoborów żywieniowych.

Imbir: właściwości przeciwcukrzycowe

Imbir może działać również przeciwcukrzycowo. Dzięki obniżeniu poziomu cukru we krwi, stabilizuje działanie wielu organów, chroni również przed coraz powszechniejszymi chorobami serca.

U przebadanych 44 osób imbir w ilości 2,2 gramów dziennie obniżał poziom cukru we krwi na czczo o 12%. W ciągu 12 tygodni u badanych dochodziło do 10% redukcji poziomu cukru we krwi  (przeczytaj więcej o wynikach badań)

Imbir właściwości – zmniejsza ból mięśni i zakwasy

Imbir warto mieć w domu pod ręką również po to, by zminimalizować zakwasy. Osoby aktywnie poruszające się profilaktycznie powinny przyjmować 2 gramy imbiru dziennie przez co najmniej 10 dni, by zmniejszyć podatność mięśni na przykry ból. Działanie to zawdzięcza imbir właściwościom przeciwzapalnym, które pomocne mogą być także w chorobie zwyrodnieniowej. Niektóre badania wskazują, że imbir może zmniejszać również zapalenie stawów i kości.

właściwości imbiru

Imbir: właściwości przeciwbólowe

Niewiele osób o tym wie, że imbir wykazuje właściwości przeciwbólowe, zwłaszcza w terapii bóli menstruacyjnych. Badania wykazały, że podawanie kobietom 1g proszku imbirowego przez pierwsze dni miesiączki pozwoliło osiągnąć taki sam efekt jak zastosowanie leków na bazie ibuprofenu.

Imbir: właściwości obniżające poziom złego cholesterolu

Wykazano również bardzo cenne właściwości imbiru w terapii chorób krążenia. Okazało się, że kłącze obniża imbiru poziom złego cholesterolu u ludzi i zwierząt. Dodatkowy efekt to obniżenie poziomu trójglicerydów we krwi.

Imbir: właściwości chroniące przed chorobą Alzheimera

Imbir zapobiegający negatywnym skutkom stresu i walczący z przewlekłymi stanami zapalnymi może chronić przed wieloma chorobami, w tym chorobą Alzheimera. Istnieje wiele dowodów na to, że imbir może wzmacniać funkcje mózgu (przeczytaj więcej na ten temat).

9 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here