40 najlepszych dań z dzieciństwa. Tak się kiedyś jadło

0

To były czasy. I te smaki, nie do powtórzenia. Niby nic takiego, zazwyczaj skromnie, ale podane z takim zaangażowaniem, że nie da się tego opisać. W domu pachniało obiadem, często szybko zakręconym ciastem. Było swojsko, pięknie… To już było i nie wróci?

an old handwritten cookbook with recipes. old recipes.

Oto 40 dań z dzieciństwa najwyżej ocenianych przez dzisiejsze czterdziestolatki:

  1. Pajda chleba ze śmietaną posypana cukrem.
  2. Ciepłe mleko prosto od krowy.
  3. Stara bułka wymoczona w mleku, smażona na maśle i posypana cukrem.
  4. Kogel mogel.
  5. Rabarbar maczany w cukrze.
  6. Zupa owocowa.
  7. Zalewajka.
  8. Domowe frytki.
  9. Zupa szczawiowa
  10. Czernina.
  11. Psiochy, prażuchy (ugotowane ziemniaki, ubite na gładką masę, z zaparzoną mąką podawane z boczkiem).
  12. Makaron z białym serem i cukrem.
  13. Babka ziemniaczana.
  14. Gołąbki.
  15. Fasolka szparagowa polana masłem i bułką tartą.
  16. Snelka – bułkę z dnia poprzedniego wkładamy do głębokiego talerza i zalewamy mlekiem. Czekamy aż bułka wsiąknie mleko. Dodajemy cukier. I jemy 🙂
  17. Gotowany bób z masłem.
  18. Kluski na parze.
  19. Placki ziemniaczane z cukrem.
  20. Placki z blachy.
  21. Kasza manna na mleku.
  22. Ser biały ze szczypiorkiem i rzodkiewkami.
  23. Kotlety schabowe z mortadeli…Tak zwane schabowe oszukane.
  24. Podsmażone ziemniaczki ze zsiadłym mlekiem.
  25. Ryż na mleku z truskawkami.
  26. Racuchy z jabłkami.
  27. Pierogi domowe z jagodami.
  28. Szare kluski z mlekiem.
  29. Kurczak z prodiża
  30. Bułka z dżemem truskawkowym babci i kakao.
  31. Ziemniaczki w mundurkach i ser biały ze szczypiorkiem polane olejem lnianym.
  32. Ogórkowa babci i pierogi ruskie.
  33. Kopytka smażone z jajkiem.
  34. Chleb ze smalcem i kiszony ogórek.
  35. Czekolada robiona z mleka w proszku. Wystarczy połączyć kakao, masło, cukier, mleko i mleko w proszku. Czas przygotowania to tylko 15 minut 🙂
  36. Krówki własnej domowej roboty z mleka, masła i cukru.
  37. Pilaw – zapiekany ryż z cebulą, czosnkiem i mięsem z koncentratem pomidorowym. Dużo pieprzu.
  38. Placek drożdżowy babci.
  39. Niedzielny obiad babci z przepysznym rosołem z kurczaka własnej hodowli i własnej roboty makaronem.
  40. Kopytka z cukrem i cynamonem polane masłem.

To, jak co dzisiaj na obiad? 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here