5 rzeczy, których często nie robimy w kuchni, a powinnyśmy

513

Gotowanie to nie wcale takie proste zadanie. Choć większość z nas zmuszona jest codziennie przyrządzać w domu banalne lub bardziej skomplikowane potrawy, często nieświadomie przy tej okazji popełniamy błędy, zapominając o pewnych zasadach. Oto 5 moim zdaniem najczęstszych kuchennych zaniedbań.

Mycie jaj

W wielu polskich domach nie myje się jaj. Od razu wkłada się je do lodówki i gdy są potrzebne, rozbija w misce lub umieszcza w całości w garnku. Tymczasem to nie do końca dobry pomysł. Prawidłowy tylko do pewnego momentu.

Prawdą jest bowiem to, że jajek nie należy myć po zakupie, bo w ten sposób pozbawiamy je naturalnej warstwy, tak zwanej otoczki mucynowej, która chroni je przed zepsuciem. Poprzez mycie otwieramy około 7500 porów, znajdujących się w skorupce, stanowiących świetną drogę dla przenikania drobnoustrojów. Innymi słowy mycie jaj skraca ich zdatność do spożycia.

Jaja należy jednak myć tuż przed ich użyciem. Dlaczego? Ponieważ w świetle obowiązujących przepisów nie robią tego producenci. Z tego powodu na skorupce mogą znajdować się zanieczyszczenia i bakterie z grupy Coli, Salmonella, Streptococcus, Staphylococcus i Yersinia.

Jajka należy myć ciepłą wodą i najlepiej szczoteczką. Jeśli nie będą poddawane obróbce termicznej, należy je wyparzyć przez 10 sekund w wrzątku.

Płukanie ryżu

Mało osób wie, że tuż przed gotowaniem należy dokładnie opłukać ryż (także ten znajdujący się w woreczku). Niektórzy producenci informują o tym na opakowaniach produktów.

Dlaczego to tak ważne? Ponieważ podczas płukania ryżu usuwamy z niego zanieczyszczenia, które mogą znajdować się na ziarnach. Poza tym opłukanie ryżu sprawia, że po ugotowaniu jest smaczniejszy, nie skleja się.

Odpoczynek mięsa

Większość z nas przyrządza mięso od razu po wyciągnięciu z lodówki. Tymczasem to błąd. Po umyciu surowego mięsa, należy je położyć na desce i pozwolić mu “odpocząć”. Po około 30 minutach w temperaturze pokojowej (tylko nie w upale!) można przystąpić do przyprawiania i obróbki. W ten sposób zmniejszymy ryzyko, że mięso wyjdzie suche czy gumowate.

Oddzielna deska do krojenia

Warto mieć w kuchni co najmniej dwie deski do krojenia. Jedną należy stosować tylko do mięsa, a drugą do pozostałych produktów.

Dlaczego to takie istotne? Ponieważ surowe mięso może posiadać pasożyty i bakterie groźne dla zdrowia, które mogą przenikać i pozostawać na drewnianej desce. Dlatego najlepiej wybrać do krojenia mięsa deskę szklaną lub plastikową, którą można dokładniej umyć.

Duży garnek i za mało miejsca na patelni

Często w kuchni używamy za małych garnków, czego skutkiem jest niedostatecznie smaczna potrawa. Dobranie odpowiedniego dużego garnka ma znaczenie zwłaszcza w przypadku gotowania makaronu. Makaron zwyczajnie potrzebuje przestrzeni podczas gotowania.

Podobnie jest z mięsem. Jeśli chcemy, by dobrze się usmażyło, nie kładźmy na patelnię ciasno obok siebie kawałków. W ten sposób mięso bardziej nam się ugotuje niż idealnie usmaży. Stykające się mięso uniemożliwia swobodny przepływ temperatury, czego konsekwencją zazwyczaj jest uzyskanie zbyt suchego dania.

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here