Co zrobić z rukoli? Nie tylko sałatkę!

5

Rukola (znana także jako włoska rzeżucha, rokietta siewna) to dobrze znana roślina spokrewniona z rzodkiewką i chrzanem. Pochodzi z regionu śródziemnomorskiego. W niektórych krajach stosowana jest jako zamiennik pieprzu, tworzy się z niej też musztardę. Ma orzechowy, pikantny smak, dlatego wśród sałatowych jest bardzo wyrazista. Można ją kochać lub nie znosić. A Ty, do której grupy należysz? Wiesz, co zrobić z rukoli w kuchni?

Jakie właściwości ma rukola?

Rukola jest bardzo zdrowa i z tego powodu warto ją systematycznie jeść. Oczywiście także dla niezwykłego smaku! Jedno z badań pokazało, że roślina ta wykazuje działanie antynowotworowe.

co zrobić z rukoli

Niech często gości na Twoim talerzu. Ma bowiem mnóstwo:

  • błonnika zapewniającego sytość i dobre trawienie,
  • ma niską zawartość kalorii,
  • niewiele cukru i tłuszczu,
  • ma mnóstwo wapnia, wspomagającego krzepnięcie krwi oraz zdrowie kości,
  • dostarcza potasu, wspomagającego zdrowie serca, mogącego neutralizować działanie sodu (wspomagająco działa, obniżając ciśnienie krwi)
  • witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę K, witaminę A.

Co zrobić z rukoli?

Rukola dodaje charakteru każdej sałatce. Dodana do ulubionej potrawy wzmocni jej smak. Często występuje w towarzystwie innych sałat, szpinaku, które nieco „uspokajają” jej pikantne walory.

Wiele osób posypuje rukolą kanapki, a także pizzę, czy zapiekanki. Bardzo popularne jest też pesto z rukoli. Po ugotowaniu rukola traci swojego pieprznego charakteru, ciekawie komponuje się z serem, dynią i makaronem. Ciekawym pomysłem jest przygotowanie mięsa zapiekanego z rukolą i z serem. Z rukolą dobrze komponuje się kasza jaglana, truskawki, granat, maliny, arbuz a także grillowany łosoś. Wypróbuj też przepis na pieczonego kalafiora na rukoli.

5 KOMENTARZE

  1. Ja rukolę lubię juz bardzo długo… Pierwszy raz jadłam ja właśnie w Norwegii dwadzieścia lat temu i pierwsze spojrzenie to ze podali nam mlecz do przystawki 🙂 🙂 długo to będę jeszcze wspominać 🙂
    Rukole używam bardzo często i prawie do wszystkiego do czego można ją dodać 😉 do sałatek, pizzy i makaronów… Uwielbiam ją 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here