Dieta buraczana na raka – kto ją zaleca i dlaczego?

22
233

Dieta buraczana ma wielu zwolenników. Nie tylko dlatego, że jest szybkim sposobem na odchudzanie, ale również dlatego, że dostarcza mnóstwo cennych składników odżywczych i witamin. Niektórzy są zdania, że nie tylko wzmacnia odporność, ale walczy z chorobami. Pod tym względem szczególnie wysoko oceniana jest dieta buraczana na raka. Tylko czy rzeczywiście są ku temu podstawy, by uważać ją za skuteczną?

Dieta buraczana na raka – czy to może być skuteczny sposób?

Z każdym rokiem rośnie liczba zachorowań na nowotwory. Eksperci nie kryją, że trudno zatrzymać czy odwrócić tę tendencję. Rak stał się plagą XXI wieku. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu nowotwory diagnozowane były u nielicznych osób. Dzisiaj trudno znaleźć rodzinę, która nie została dotknięta dramatem obecności choroby nowotworowej u bliskiej osoby. A ma być jeszcze gorzej.

Akademicka medycyna przynosi mnóstwo metod leczenia nowotworów. W wielu przypadkach pozwala poradzić sobie z zagrożeniem i oddać zdrowie na lata. Czy wraz z nim również spokój? Sceptycy mają ogromne wątpliwości…. Podkreślają, że chemioterapia zbiera obfite żniwo, najczęściej daje tylko złudną nadzieję wyzdrowienia, bo choroba bardzo szybko wraca ze zdwojoną siłą.

Z tego powodu rośnie siła głosu osób, które twierdzą, że za leczenie nowotworu należałoby się zabrać inaczej. I proponują diety lecznicze, oczyszczające, na przykład dietę buraczaną. Co na to lekarze? Zazwyczaj oponują. Przekonują, że nowotworu nie da się wyleczyć, zmieniając sposób odżywiania. Według nich, potrzebne są znacznie silniejsze sposoby walki z chorobą. Kto ma rację?

dieta buraczana na raka

Dieta buraczana na raka – skąd ten pomysł?

O leczniczych właściwościach buraków wiemy nie od dzisiaj. Niezwykłe zalety warzywa wykorzystywano już w starożytnym Rzymie. Jednak właściwości antynowotworowe buraka osławił dopiero w latach 50-tych ubiegłego wieku węgierski lekarz – Aleksander Ferenczi, który stosując leczenie surowym sokiem z buraka uzyskał niezwykłe efekty lecznicze u osób chorych na nowotwory.

Ferenczi pracował z pacjentami będącymi w zaawansowanych stadiach raka. Wszyscy przeszli już chemioterapie i radioterapie, a medycyna akademicka nie dawała im szans na życie. Okazuje się, że wszyscy ci pacjenci pozytywnie zareagowali na dietę buraczaną na raka, w każdym przypadku odnotowano wyraźną kliniczną poprawę.

Aleksander Ferenczi na podstawie własnych doświadczeń klinicznych wysnuł wniosek, że spożywanie każdego dnia kilograma surowych tłoczonych buraków pomaga w walce z rakiem.

Przeprowadzono też inne badanie nad skutecznością diety burakowej na raka. Podawano 22 pacjentom w zaawansowanym nieoperacyjnym stadium raka szklankę soku z buraka przez 3-4 miesiące. Wszyscy, oprócz jednego pacjenta, wykazali znaczną poprawę.

Dlaczego akurat burak?

Naukowcy nie mają dzisiaj wątpliwości, że dobrze zbilansowana dieta bogata zwłaszcza w warzywa może znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Na szczególną uwagę zasługują jednak buraki, które są:

  • cennym źródłem betacyanin,
  • rutin,
  • witaminy C,
  • alantoiny, potężnego alkaloidu, która wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe,
  • betalainy (betanin – silny składnik o działaniu przeciwzapalnym,odtruwającym) – substancji o silnych właściwościach antynowotworowych, które mogą zahamować wzrost komórek nowotworowych w tkankach.

Buraki uważane są za jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Wykazują silne właściwości odmładzające, błyskawicznie zwiększają siłę i wytrzymałość, pobudzają układ odpornościowy do walki z zagrożeniami, regulują ciśnienie krwi, wspomagają rekonstrukcję krwi, usuwają toksyny i metale ciężkie, poprawiają nastrój, korzystnie wpływają na wygląd.

Na czym polega dieta buraczana na raka?

Nikt dzisiaj nie zachęca do unikania kontaktu z lekarzem. Dieta buraczana na raka może być jednak sposobem na wzmacnianie tradycyjnego leczenia.

By taki efekt osiągnąć, warto:

  • pić każdego dnia szklankę soku z buraków,
  • warto zacząć od mniejszych dawek soku, zwiększając stopniowo jego ilość do jednej szklanki dziennie,
  • na początek warto pomieszać sok z buraka z sokiem z jabłek lub marchwi,
  • picie surowego soku z buraków nie jest zalecane dla osób z przewlekłą chorobą nerek lub wątroby. W przypadku wspomnianych chorób w celach lenicznych należy pić niewielkie ilości soku.

22 KOMENTARZE

    • Tez słyszałam, że w przypadku słabych wyników krwi przynosi świetne efekty. Zwłaszcza podreperuje poziom żelaza. Pozdrawiam 🙂

  1. Dieta jest ważna i pewnie, że zdrowe jedzenie pomaga w wielu przypadkach, może wspomagać leczenie i warto podkreślić to że wspomaga a nie leczy. No i najlepiej zacząć zanim się zachoruje 😉

  2. Myślę że dla samego zdrowia warto pić sok z buraka 😀 Ja uwielbiam w połączeniu z jabłkiem. W tym problem, że burak ciężko przechodzi przez wyciskarkę soków i ja wręcz nienawidzę go wkładać do sokowirówki haha 😀
    Sama po sobie wiem, że picie poprawiło moje wyniki krwi

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here