Dieta buraczana – zasady i korzyści

6376

Istnieje mnóstwo diet odchudzających. Jedną z nich jest dieta buraczana, która choć mało znana, ma tę przewagę nad innymi, że została dokładnie zbadana. Naukowcy przyjrzeli się jej działaniu i efektom stosowania. Co orzekli? Mianowicie to, że dieta buraczana to świetny sposób na redukcję wagi bez ryzyka efektu jojo. Może zatem warto spróbować?

Dieta buraczana i niezwykła moc buraków

Buraki to dobrze znane warzywa w Polsce. Docenia się je za dobry smak i uniwersalność stosowania. Rzadko mówi się jednak o ich prozdrowotnych właściwościach, a te są nie do przecenienia.

dieta buraczana

Buraki:

  • to jedne z najzdrowszych warzyw na świecie,
  • świetne dla dzieci, kobiet w ciąży i wszystkich tych, którzy poszukują sposobu na lepsze samopoczucie,
  • mają niewiele kalorii,
  • zawierają mnóstwo błonnika,
  • wzmacniają odporność,
  • odtruwają,
  • poprawiają pracę układu trawiennego,
  • pozytywnie wpływają na nerki, wątrobę,
  • korzystnie wpływają na ilość czerwonych krwinek – chronią przed anemią,
  • są powszechne i tanie,
  • są bogatym źródłem witamin z grupy B, C, PP, A, kwasu foliowego, żelaza,
  • działają antynowotworowo.

Jeśli weźmiemy buraki pod lupę, to okaże się, że przeciętne warzywo ma:

  • 31 kalorie,
  • 1,5 gramów białka,
  • 8,5 gramów węglowodanów,
  • 1,5 gramów błonnika,
  • 259 mg potasu,
  • 32 mg fosforu,
  • 53,2 mcg kwasu foliowego
  • 58,5 jednostek witaminy A.

Jak przygotowywać buraki?

Buraki można spożywać na surowo, gotowane lub konserwowe. W podstawowej wersji wystarczy je obrać, drobno pokroić i skropić odrobiną soku z cytryny i oliwą. Najczęściej jednak jadamy buraki po ugotowaniu. W tym celu umieszczamy je w osolonej, wrzącej wodzie co najmniej przez godzinę. Buraki gotujemy w skórze. Jeśli je obierzemy przed gotowaniem, warzywa utracą kolor i smak.

Inna forma przygotowania? Na pewno grillowanie czy pieczenie. Tak przygotowane warzywa zachowują niemal wszystkie cenne właściwości.

Niewiele osób wie, że oprócz bulw, można jeść również liście – podobnie jak jemy szpinak.

Dieta buraczana – jak stosować?

Dietę buraczaną możemy stosować maksymalnie przez 10 dni. W trakcie jej stosowania należy pić co najmniej dwa litry płynów (najlepiej wody) dziennie.

Bardzo istotnym punktem jest wprowadzenie soku z buraka, który wykazuje działanie wzmacniające, odżywiające i odchudzające (dzięki wysokiej zawartości błonnika). Przygotowanie jest bardzo proste.

Gotujemy 6 buraków i 10 marchwi, obieramy i kroimy, wrzucamy do blendera, dodajemy 10 obranych pomarańczy. Mieszamy. Po przygotowaniu przechowujemy w lodówce. Pijemy po jednej szklance przed każdym posiłkiem.

Na godzinę przed śniadaniem wypijamy szklankę wody ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.

Dieta buraczana: przykładowy jadłospis

Po przebudzeniu: szklanka wody z cytryną

Śniadanie: filiżanka herbaty, kawałek pieczywa pełnoziarnistego z serem, jedno jabłko

Drugie śniadanie: szklanka soku z buraków

Obiad: sałatka przygotowana z papryki, pomidora, szpinaku, sałaty, kilku ulubionych orzechów. Gotowany ryż z kawałkiem pieczonego kurczaka bez skóry lub kawałkiem ryby, 1 pomarańcza

Kolacja: szklanka soku z buraka, zupa jarzynowa, pieczony bakłażan, 1 jabłko lub 1 kawałek arbuza lub melona

4 KOMENTARZE

  1. Niestety, ale ta dieta nie jest dobra ze względu na to, iż nasza dieta powinna być urozmaicona, która powinna składać się z różnych grup produktów żywnościowych, tak jak przedstawia nam piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej. Dieta odchudzająca powinna być zbilansowana. Szczególnie diety jednoskładnikowe są mało skuteczne w odchudzaniu, które często kończą się efektem jojo. Nie da się szybko schudnąć przez 10 dni! Żeby schudnąć, należy odpowiednio się odżywiać, zgodnie z zaleceniami żywieniowymi oraz włączyć aktywność fizyczną.

    Pozdrawiam,
    Patryk

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here