Dieta cebulowa – kto i dlaczego ją stosuje?

10

Cebula to jedno z tańszych warzyw dostępnych w Polsce. I jedno z bardziej zdumiewających. Kryje niezwykle zdrowy skład, który, o czym wielu nie wie, wykazuje również działanie odchudzające. Jak wygląda dieta cebulowa w praktyce?

Dieta cebulowa bazuje na cebuli

Cebula to roślina z rodziny czosnkowatych. Jest niskokaloryczna. Średnie warzywo zawiera 44 kalorie, a tradycyjny plaster około 6 kalorii.

Niestety samo dodanie cebuli do diety nie pomoże schudnąć, co najwyżej dostarczy wielu cennych składników odżywczych. Celem diety cebulowej jest zastąpienie innych produktów cebulą. Jak to zrobić?

Dieta cebulowa

 

Co kryje cebula?

Nie każdy z nas lubi cebulę. Nie brakuje osób, które ją szczerze nienawidzą. Prawda jest jednak taka, że jest to niezbędny produkt, bez którego nie wyobrażamy sobie większości dań. Cebulę jemy przecież na surowo, smażoną, gotowaną, jako składnik sosów, pieczeni.

Filiżanka posiekanej cebuli zawiera 2,6 gramów błonnika. To bardzo ważny składnik decydujący o redukcji wagi. Średnia kobieta potrzebuje między 28 a 34 gramów błonnika na dzień.

Kolejne składniki, jakie ukrywa cebula to 25 mg wapnia, 8,1 mg witaminy C, 4 mg sodu oraz śladowe ilości witamin z grupy B, zwłaszcza B6 i kwasu foliowego. Cebula zawiera również związki siarki, które są w stanie obniżać zbyt wysokie ciśnienie krwi, a także wykazują właściwości bakteriobójcze i wzmacniające odporność.

Jak wygląda dieta cebulowa?

Wiele osób ma problem z odchudzaniem, bo stosuje niezdrową dietę, sięga po kaloryczne sposoby przyrządzania posiłków, ze względu na preferowanie ich smaku i aromatu.

Cebula przychodzi nam tutaj z pomocą, pozwala zastąpić bowiem smak tłustego i kalorycznego mięsa, boczku, jako dodatek mocno wysmażona może zmniejszyć ilość soli w diecie, co również ma korzystny wpływ na wagę. Smażona cebula może zastąpić grzanki w sałatce, można również dodać ją do pizzy zamiast mięsa.

By dieta cebulowa mogła być naprawdę skuteczna, rośliny cebulowe powinny dominować w 3 z 5 posiłków w trakcie dnia. Należy stosować dietę ubogotłuszczową i niskowęglowodanową. Warto włączyć w codzienne menu także zupę cebulową, z dodatkiem kapusty, marchewki i kukurydzy.

Dieta cebulowa: podstawowe założenia

  • dieta odchudzająca trwająca 2-3 tygodnie,
  • pozwala schudnąć od 0,5 do 1 kilograma na tydzień,
  • bazuje na cebuli, a w wersji rozszerzonej również na innych roślinach cebulowych – szczypiorku, czosnku, porze,
  • polecana jest dla osób z niewielką nadwagą, chcących wzmocnić swój organizm i dodatkowo poprawić parametry zdrowotne,
  • z diety cebulowej powinny zrezygnować osoby narażone na wzdęcia,
  • dieta cebulowa nie jest zalecana kobietom w ciąży i karmiącym piersią,
  • nie jest polecana da osób z wrażliwością układu pokarmowego.

Jakie korzyści przynosi dieta cebulowa?

  • działa jak naturalny bloker tłuszczu,
  • usprawnia trawienie, w tym ruchy jelit,
  • wzbogaca dietę w błonnik,
  • ułatwia odchudzanie,
  • poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci,
  • wzmacnia odporność, chroni przed chorobami.

A może dieta buraczana?

10 KOMENTARZE

  1. Bardzo interesujący blog, chętnie będę tu wracać. Cebulkę lubię, zwłaszcza przysmażaną, niestety u mnie z tym różnie bywa. Zniszczona wirusem wątroba dużo ulubionych potraw odrzuca 🙁 Mimo wszystko staram się jakoś przemycić w swojej diecie 🙂

  2. Kurcze wszystko dobrze z tą cebulą tylko potem zapach po niej to nie bardzo fajny jest 🙂 mam kolegę który pół życia jadł cebulę dosłownie jak jabłka, mama jego worami kupowała, przestała jak mu wątroba zaczęła nawalać 😉

  3. Pierwszy raz słyszę o niej 🙂 cebulę uwielbiam nawet pokrojoną w plasterki na chleb z solą albo magi (choć wiem że ani sól ani magi zdrowe nie są) natomiast ja cebulę dodaje do większości dań, sałatek i innych produktów które spożywam. Natomiast nie jest ona dominującą w mojej diecie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj