Dieta Montignac – zasady i efekty

218

Dieta Montignac to jadłospis opracowany przez Michaela Montignaca, znanego eksperta żywieniowego, autora książek sprzedanych na całym świecie w ponad 16 milionach egzemplarzy. Główne założenia odchudzania według Montignaca opierają się NIE na redukcji spożytych kalorii, ale na obniżeniu poziomu cukru we krwi. To właśnie wysoka glukoza ma odpowiadać za tycie i wiele współczesnych chorób. Dlaczego?

Dieta Montignac – początki

Dieta Montignac została opracowana przez samego Michaela Montignaca przy współpracy z naukowcami i lekarzami. Jest owocem wielu lat badań i studiów nad sposobami żywienia człowieka.

Nie jest to klasyczna dieta. Jej stosowanie nie polega na ograniczaniu ilości spożywanych kalorii ani na wykluczaniu określonych grup pokarmów. Składniki dobiera się tak, by jadłospis był zrównoważony, a codzienne posiłki pozwoliły utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi.

Montignac stara się udowodnić, że tyjemy nie dlatego, że przyjmujemy za dużo kalorii, ale z powodu spożywania zbyt dużej ilości cukru, co prowadzi do nagłych wahań glukozy we krwi i trudnego do opanowania głodu.

Podstawowe zasady diety Montignac

Dieta M. Montignaca składa się z dwóch etapów. Pierwsze faza to aktywne odchudzanie, w trakcie którego tracimy nadmiar kilogramów i oczyszczamy organizm. Druga natomiast koncentruje się na utrzymaniu uzyskanych efektów.

Ile powinny trwać poszczególne fazy? Wszystko uzależnione jest od tego, jak wiele kilogramów chcemy stracić.

dieta Montignac

Główna zasada w uderzeniowej pierwszej fazie, która trwa od kilku tygodni do kilku miesięcy to spożywanie produktów, których indeks glikemiczny jest niższy niż 50. To klucz do zachowania optymalnego poziomu cukru we krwi i ochrona przed ciągłym uczuciem głodu i podjadaniem. Ostrożne dobieranie produktów ma nie tylko zapobiec odkładaniu tłuszczu, ale również uruchomić procesy jego spalania.

W drugiej fazie diety jadłospis się rozszerza. Możemy wybierać produkty z uwzględnieniem ładunku glikemicznego, dzięki temu nawet produkty o wysokim indeksie glikemicznym są dozwolone.

Dieta Montignaca:

  • nie wymaga odstawienia żadnej grupy produktów, np. tłuszczy, czy węglowodanów,
  • możesz jeść tyle, żeby się najeść,
  • spożywasz węglowodany o niskim indeksie glikemicznym,
  • pozwala szybko, trwale i bezpiecznie schudnąć (około 4 kilogramy w ciągu miesiąca),
  • działa prewencyjnie, chroniąc przed zachorowaniami na choroby serca,
  • nie odbiera radości, jaką daje jedzenie.

Dlaczego indeks glikemiczny ma takie znaczenie?

Montignac zauważył, że jeśli nasza codzienna dieta bazuje na produktach mających wysoki indeks glikemiczny, mamy trudność z tym, by się najeść. Wahania poziomu cukru we krwi wzmagają nasz apetyt, w konsekwencji jemy coraz więcej i potrzebujemy jeszcze więcej pustych kalorii, które dają efekt nasycenia jedynie na chwilę.

Dlatego kluczem do sukcesu jest sięganie po produkty o niskim indeksie glikemicznym.

Co, kiedy, jak można i należy jeść? A czego unikać?

  • należy jeść warzywa (zielone warzywa, bakłażan, cukinia, czosnek, paprykę, seler, pomidory)
  • pieczywo pełnoziarniste (tylko rano),
  • używamy ziół,
  • pijemy 1,5-2 litry wody dziennie,
  • makaron tylko razowy i gotowany al dente,
  • między posiłkami należy zachować trzygodzinny odstęp,
  • każdego dnia spożywamy minimum trzy posiłki,
  • całkowicie wykluczamy cukier z diety,
  • usuwamy z diety biały ryż i ziemniaki,
  • owoce jemy oddzielnie, nie jako dodatek do posiłku,
  • nie jemy produktów zawierających tłuszcz i węglowodany, np. mleczną czekoladę, herbatniki, awokado,
  • unikamy picia mocnej herbaty i kawy, by nie pobudzać wydzielania insuliny, odpowiedzialnej za odczuwanie głodu,
  • wskazane są: soja, orzeszki ziemne, soczewica, czereśnie, świeże mleko, groch gotowany, fasola gotowana, czekolada (min. 70% kakao), grejpfruty, ryby, gruszki, sok pomidorowy, fasolka szparagowa, jogurt naturalny, ciecierzyca, twaróg, truskawki, winogrona, chude mięso, chleb gryczany, żytni pełnoziarnisty, ryż brązowy.
  • niewskazane produkty: ziemniaki, miód, banany, biały chleb, wafle ryżowe, morele, ananas, mango, rodzynki, pierogi, naleśniki, arbuz, chipsy, białe bagietki, frytki, popcorn, bób gotowany.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here