Dlaczego warto jeść dziki ryż? Bogactwo antyoksydantów i ochrona przed chorobami

7

Najpopularniejszy ryż, do którego przywykliśmy i który jemy zdecydowanie najczęściej to ryż biały. Ma on najbardziej delikatny smak, jest też lekkostrawny. Istnieją jednak zdrowsze opcje, takie jak dziki ryż. Czym się wyróżnia i dlaczego warto go wybrać?

Dziki ryż to nie ryż

Choć poszukując dzikiego ryżu, rozglądamy się za opakowaniem, na którym będzie widniał napis „ryż”, to tak naprawdę w środku nie odnajdziemy ryżu, ale…trawę.

Ryż dziki jest odmianą rośliny wiechlinowatej, to ziziania wodna. Nazywany jest także „owsem wodnym”. Może być spożywany przez osoby z celiakią, diabetyków, a także osoby z wysokim ciśnieniem krwi.

Ryż dziki jest tak nazywany, bo gotuje się go jak ryż. Wygląda również jak ryż.

Istnieją cztery gatunki dzikiego ryżu. Jeden pochodzi z Azji, gdzie zbierany jest jako warzywo. Pozostałe trzy pochodzą z Ameryki Północnej i są to ziarna.

100 gram ryżu dzikiego to 357 kalorii.

Jak smakuje ryż dziki?

Ryż dziki ma bardziej intensywny, orzechowy smak. Jego ziarna wyróżniają się ciemnobrązową barwą.

dziki ryż

Dlaczego warto jeść ryż dziki?

Przede wszystkim ze względu na skład. Zawiera:

  • dwa razy więcej białka od brązowego ryżu
  • trzydzieści razy więcej antyoksydantów od ryżu białego, antyoksydanty chronią przed starzeniem, wieloma chorobami, w tym przed nowotworami
  • ma więcej błonnika niż ryż brązowy
  • nie zawiera sodu, dlatego jest polecany osobom z wyższym ciśnieniem krwi
  • zawiera mnóstwo witaminy C i B (B1,B2, B3, B4, B6 i B9), a także witaminę K
  • zawiera dużo żelaza, polecany jest osobom borykającym się z niedoborem tego składnika
  • dostarcza cynk, magnez, mangan, miedź, potas,
  • jest wolny od popularnego alergenu – glutenu.

Udowodniono także, że spożywanie dzikiego ryżu zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Ponadto może zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy typy 2 aż o 30%!

Przeczytaj, dlaczego warto jeść kaszę gryczaną.

dziki ryż

Dziki ryż jemy podobnie jak ryż biały czy brązowy. Podajemy go do mięs, warzyw, wykorzystujemy jako dodatek w sałatkach, itd.

7 KOMENTARZE

  1. Kiedyś w restauracji jadłam mieszany dziki z białym, bardzo mi to smakowało. Potem szukałam dzikiego ryżu w sklepie, ale cena przekonałam mnie, że jeszcze nie tym razem go kupię.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here