Jak suszyć pokrzywę? Zacznij zbiory!

4

Pokrzywa to niezawodny naturalny składnik kosmetyczny. Można ją pozyskać w prosty i tani sposób, zrywając roślinę z dala od zanieczyszczonych obszarów miejskich. Kiedy jest najlepszy czas na zbieranie? Jak suszyć pokrzywę? Przeczytaj i skorzystaj z darów Matki Ziemi, bo naprawdę warto.

Genialna jak pokrzywa

Naturalne sposoby wracają do łask. Nic dziwnego. Dają mnóstwo możliwości i gwarantują świetne efekty. Przykładem jest pokrzywa, rosnąca na terenie całego kraju.Doceniana jest za niesamowity skład. Zawiera witaminy: A, C, K i witaminy z grupy B, do tego mnóstwo minerałów: wapń, żelazo, magnez, potas, sód i fosfor, cenne tłuszcze, aminokwasy i polifenole.

Niepozorna roślina, uważana za chwast może być stosowana od zewnątrz i od środka. Z jednej strony nadaje się do spożycia, z drugiej do pielęgnacji ciała i włosów.

Bardzo szerokie grono zwolenników ma pokrzywa na włosy, stosowana w celu wzmacniania i poprawy kondycji fryzur. Równie chętnie jest pita jako herbata z pokrzywy.

Do jednego i drugiego zastosowania potrzebujemy ziela, najlepiej w wygodnej formie do przechowywania – w formie suszu. Nie oznacza to jednak, że nie przyda się świeża pokrzywa, z której warto przygotować smaczną zupę.

Jednak to właśnie wysuszoną pokrzywę możemy przechowywać dłużej i korzystać z jej atutów przez cały rok.

Jak zatem suszyć pokrzywę?

jak suszyć pokrzywę

Jak suszyć pokrzywę?

Pokrzywę najlepiej zbierać w kwietniu i maju. Dlaczego właśnie wtedy? Ponieważ dostępne są wtedy świeże liście pokrzywy. I to młode listki są szczególnie bogate w cenne właściwości odżywcze.

Do zbierania pokrzywy potrzebne będą nam rękawiczki ochronne i nożyk, a także wiklinowy koszyk lub bawełniany worek. Nigdy nie zbieramy pokrzywy do foliowego worka. Zbieramy przede wszystkim górne listki rośliny.

Na miejsce zbioru wybieramy zaufane miejsca, z dala od ulicy i spalin.

Po przyjściu do domu dokładnie płuczemy pokrzywę wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie układamy na papierowym ręczniku roślinę w taki sposób, by nie układać jej warstwowo. Suszymy pozostawiając w suchym, przewiewnym miejscu. Po zasuszeniu liście pokrzywy powinny mieć taki sam, zielony kolor.

Tak przygotowana pokrzywa będzie idealna do herbat, a także do zabiegów kosmetycznych do stosowania przez cały rok.

4 KOMENTARZE

  1. Ten przepis przyda mi się i chyba jutro wybiorę się na polowanie pokrzywy. My możemy z domów wychodzić także jak nic podczas spaceru poszukam młodej pokrzywy 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here