Jak zrobić sos do pizzy? Czerwony, biały i zielony

3

Sos do pizzy jest tylko jeden? Mocno pomidorowy z klasycznymi przyprawami? Nic podobnego! Istnieje wiele innych przepisów, które zaskakują smakiem, a także wyglądem. Bo kto jadł pizzę z białym sosem? Albo zielonym? Nie ma nudy w kuchni! Oj nie ma!

Czy pizza może być zdrowa? Okazuje się, że tak! Osoba, która znalazła mnóstwo zdrowotnych powodów, dla których warto jeść pizzę, została nawet nagrodzona specjalnym wyróżnieniem dla osób poszukujących prawdy. Po prostu była przekonująca i mocno zmotywowana 😉

Zrobić czy użyć gotowy sos do pizzy?

Najlepsza pizza to tylko ta, która wykorzystuje samodzielnie przygotowany sos. Oczywiście istnieje wiele dobrych gotowych produktów, jednak co do zasady zmuszają one nas do akceptacji z góry ustalonego smaku. Jeśli przygotowujemy samodzielnie sos, można zdecydowanie uatrakcyjnić jego smak i w pełni dopasować go do swoich potrzeb. Poza tym pizza za każdym razem może smakować inaczej!

Klasyczny czerwony sos, bez którego pizza nie smakuje tak dobrze

Jak przygotować najlepszy sos do pizzy? Oczywiście na bazie przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej.

Do szklanki przecieru pomidorowego dodajemy ulubione przyprawy – sól, pieprz, bazylię, oregano, można dodać też zioła prowansalskie. Jeśli ktoś lubi, warto na odrobinie oliwy podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek i dodać do sosu.

Sos pomidorowy do pizzy może być gotowany lub nie. W zależności od osobistych preferencji, wybieramy jeden lub drugi. Świeży sos uważany jest za bardziej wyrazisty  aromatyczny, gotowany z kolei ma mieć dla jego zwolenników bardziej akceptowalny smak (pozbawiony kwaskowatości).

Zielony sos do pizzy

Chcesz, żeby pizza się zazieleniła? Nic prostszego! Postaw na mocno warzywny sos. Jak go przygotować? To dziecinnie proste. Połącz ulubione sałaty – rukolę, roszpunkę, dodaj do tego bazylię, szpinak, zielone liście pietruszki (wszystko zblenduj). Do tego dodaj odrobinę oliwy z oliwek, możesz dorzucić też przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem. Gotowe!

sos do pizzy

Biały sos do pizzy

A może zaskoczyć gości pizzą z białym sosem?

Pomysłów jest sporo. Możesz ugotować szklankę różyczek z kalafiora. Następnie je zblendować. W garnku podgrzej szklankę śmietany 30%, dodaj 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, gdy śmietana zgęstnieje, dopraw sokiem wyciśniętym z cytryny, solą i pieprzem, dodaj kalafior, wszystko wymieszaj. Gotowe.

Pizzę możesz podawać z ricottą, kurczakiem czy innymi dodatkami.

Inny przepis na biały sos do pizzy? Na łyżce oliwy z oliwek podsmaż przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku, smaż dwie minuty, uważając, by nie spalić czosnku. Dodaj sól i pieprz, następnie wlej szklankę śmietany 30% i dodaj dwie łyżki majonezu. Przypraw ziołami prowansalskimi i oregano.

A Wy, jaką pizzę lubicie najbardziej?

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here