Jakie witaminy ma mandarynka? Warto jeść?

4

Mandarynka to szalenie wdzięczny owoc. Tak słodki, że niejednokrotnie lepszy od cukierków. Pięknie wygląda, ładnie pachnie i prosto się go obiera. Ze względu na te zalety można go zabrać ze sobą i zjeść niemal wszędzie. Będzie na pewno smacznie. Tylko czy zdrowo? Jakie witaminy ma mandarynka? Oj zaskakująco sporo!

Dlaczego warto jeść mandarynki?

Mandarynki zostały po raz pierwszy wyhodowane na Florydzie. Swoją nazwę otrzymały w 1800 roku. Najlepsze są między końcem października a początkiem stycznia.

Myślę, że jest głębszy sens w tym, że mandarynki docierają do nas w sezonie późnojesiennym i zimowym. Właśnie wtedy potrzebujemy szczególnego wsparcia i wzmocnienia. Z tego powodu sporym zainteresowaniem powinniśmy obdarzyć nasz układ odpornościowy, który musi mierzyć się z wieloma zagrożeniami. Dlatego każdy sposób jego wspierania jest na wagę złota.

Oczywiście na naszym polskim rynku znajdziemy sporo rodzimych, dobrych produktów wzmacniających odporność. Mandarynki może pod tym względem nie są najlepsze, ale na pewno są jednym ze smaczniejszych wyborów, dlatego nie warto go sobie odmawiać. Nie ma ku temu żadnych powodów!

jakie witaminy ma mandarynka

Wysoka zawartość witamin sprawia, że mandarynki hamują działanie wolnych rodników, dzięki temu chronią przed przedwczesnym starzeniem. Dodatkowo korzystnie wpływają na wygląd oczu i wzmacniają skórę.

Co ciekawe, jako jedyny cytrusy, mandarynki zawierają flawonoid, nobiletynę, który jest odpowiedzialny za ograniczanie powstawania otyłości, rozwoju cukrzycy typu 2, a także miażdżycy.

Mandarynki zawierają więcej witaminy A i żelaza niż pomarańcze, jednak mniej witaminy C.

Jakie witaminy ma mandarynka?

Mandarynki w ponad 85% składa się z wody. Jeden owoc dostarcza 35 kcal, dlatego jest niskokaloryczny. Poza tym mandarynki zawierają niski indeks glikemiczny, na poziomie 30.

Jakie witaminy zawierają mandarynki?

  • zawierają spore ilości witaminy A (wśród owoców są jednym z najlepszych źródeł tej witaminy – 681 IU/100 g)
  • dostarczają witaminy C (26,7 mg/100)
  • zawierają także witaminy: B6, B3, E, tiaminę,
  • jedna średnia mandarynka dostarcza 14 mikrogramów kwasu foliowego,
  • dodatkowo: cynku, sodu, potasu, magnezu, żelaza, wapnia.
  • zawierają także flawonoidy, które chronią przed rozwojem nowotworów.

Mandarynki są nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe. Także jedzmy je i częstujmy nimi bliskie osoby!

4 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here