Pieczone kasztany – wyzwanie tej jesieni

3

Już przedszkolak zna dary jesieni – żołędzie, kasztany, jarzębinę itd. Chętnie je zbiera i wykonuje prace plastyczne. Mało kto jednak idzie o krok dalej i próbuję w panią jesień się wgryźć, sięgając po jadalne kasztany, które zachwycają paletą możliwości. I co równie ważne są szalenie zdrowe! Wśród nich najważniejsza opcja to pieczone kasztany. Zresztą bardzo proste do przygotowania. Dlatego podejmij wyzwanie. I przygotuj je tej jesieni. Gotowa?

pieczone kasztany

Pieczone kasztany a może coś innego?

Nie pieczemy zwykłych kasztanów. Potrzebujemy specjalnej odmiany jadalnej.

Kiedyś drzewo kasztanowca jadalnego występowało jedynie w okolicy Alp. Obecnie jest rozpowszechnione po całej Europie. Można sobie kupić sadzonkę w cenie około 20-30 złotych i posadzić na słonecznym stanowisku w ogrodzie. Drzewo jest ogromne, dorasta nawet 35 metrów. Owoce dojrzewają w październiku i listopadzie.

Kasztany jadalne można jeść na świeżo lub wyschnięte po upieczeniu. Popularna jest także zupa kasztanowa. Stosuje się na szeroką skalę  mus kasztanowy, który dodaje się do ciast, innych wypieków a nawet mięs (tradycyjnie na Słowacji czy na Węgrzech).

Kasztany jadalne polecane są z powodu swoich właściwości zdrowotnych – na ból głowy, a także dolegliwości trzustki.

Jak przygotować pieczone kasztany?

Pieczone kasztany są słodkie. Trochę przypominają w smaku pieczone ziemniaki.

Jak je przygotować?

Kasztany myjemy. Możemy je namoczyć przez 1-2 godziny. Zamiast moczenia można wrzucić je do garnka z zimną wodą i solą i doprowadzić do września.

Od strony wypukłej robimy nacięcie w formie krzyża. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 25 minut.

Dlaczego warto?

Jadalne kasztany to źródło:

  • witaminy B i K oraz C,
  • mnóstwo witaminy B
  • potasu,
  • w 2/3 składają się ze zdrowych tłuszczy nienasyconych,
  • lecytyny,
  • kwasu jabłkowego,
  • flawonoidów,
  • garbników,
  • karotenoidów,
  • sacharozy,
  • escyny (uszczelniające naczynia krwionośne).

Kasztany nie zawierają glutenu. Można pozyskać z nich mąkę i stosować ją do wypieków. I co Wy na to?

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here