Słodycze bez glutenu – lista

12
6175

Dieta bez glutenu to nie zawsze moda, czy kwestia wyboru. To w wielu przypadkach konieczność. Gdy tak właśnie jest, unikanie glutenu jest bardzo ważne, decyduje o samopoczuciu, rozwoju (zwłaszcza w kontekście dziecka), odporności, a także wynikach badań (swoistych przeciwciał w przypadku celiakii czy hormonów tarczycy) i wyglądzie (np. wysypki u osób uczulonych na gluten). A że nie samym bezglutenowym chlebem żyje człowiek, przydaje się informacja, gdzie kupić słodycze bez glutenu i jak słodko ugościć osobę na diecie bezglutenowej. Oto lista.

Słodycze bez glutenu – czytaj etykiety

Słodycze bez glutenu z poniższej listy to produkty bezpieczne dla osób na diecie bezglutenowej z wyboru oraz przede wszystkim dla osób z celiakią (chorobą trzewną), w których przypadku niezbędna jest ścisła dieta bezglutenowa.

Warto od razu dodać, że każdorazowo przed włożeniem produktu do koszyka należy sprawdzić etykietę produktu. Według aktualnych przepisów prawa, producent musi umieszczać informacje o alergenach. Alergeny powinny być wyraźnie oznaczone (pogrubione, napisane kursywą, wielkimi literami, podkreślone). Dla osób na diecie bezglutenowej nie są zalecane słodycze z glutenem w składzie, jak również te, które zawierają informację o możliwej zawartości glutenu (typu: produkt może zawierać gluten, na terenie zakładu produkcyjnego stosowane są surowce glutenowe, itd.)

słodycze bez glutenu

Jakie słodycze bez glutenu kupisz w każdym sklepie?

Nie musisz od razu kierować swoich kroków do półek z żywnością bezglutenową, choć tam właśnie znajdziesz szeroki wybór produktów bez glutenu oznaczonych licencjonowanym znakiem przekreślonego kłosa, możesz zakupić słodycze bez glutenu dostępne na tradycyjnych półkach.

Oto słodycze bezglutenowe, które można wręczyć w formie prezentu:

Czekolady bez glutenu

Na polskim rynku jest wiele czekolad bez glutenu, niestety z dobrze znanych marek tylko produkty Goplany oznaczone są jako bezglutenowe (posiadają znaczek przekreślonego kłosa). Jednak uwaga (!) nie wszystkie czekolady Goplany są bezglutenowe – bez glutenu jest czekolada mleczna, gorzka, pistacjowa i toffi w dużym opakowaniu.

Wśród pozostałych marek czekolad można odnaleźć czekolady bez glutenu, które w składzie nie mają nic niepokojącego, nie zawierają również informacji o śladowych ilościach, czyli w świetle aktualnych przepisów są bezpieczne. Warto dokładnie czytać etykiety, bo bezglutenowe są tylko niektóre smaki!

Słodycze bezglutenowe – drobne

Istnieje mnóstwo cukierków i drobnych słodyczy bez glutenu. Najłatwiej wybierać te znajdujące się w zbiorczym opakowaniu – dzięki temu można łatwo dotrzeć do składu i przeczytać, co dany produkt zawiera. Jeśli kupujemy produkt na wagę, również podobna informacja powinna znajdować się na opakowaniu zbiorczym, jeśli jednak słodycze nie są w papierku, istnieje ryzyko, że zostały oprószone kawałkami glutenowych przekąsek. Z tego powodu bezpieczniejsze są pakowane produkty.  Przykłady poniżej:

Przekąski bez glutenu

Podobnie jak w powyższej kategorii -również i w tej możemy znaleźć mnóstwo produktów bezglutenowych bezpiecznych dla osób zmuszonych stosować ścisłą dietę bezglutenową. W powszechnej sprzedaży znajdziemy chrupki kukurydziane (większość jest bezglutenowa, trzeba czytać etykiety), wafle ryżowe, orzeszki ziemne, niektóre chipsy (np. Lays solone i zielona cebulka), większość orzeszków ziemnych.

Słodycze bez glutenu – jaki deser?

Jeśli spodziewamy się gościa na diecie bezglutenowej, możemy wyczarować szybko, prosto i tanio wiele deserów, np.

  • galaretkę z owocami (galaretka oznaczona jako bezglutenowa znakiem przekreślonego kłosa lub galaretka Winiary, która nie ma glutenu, jest opisana jako bezglutenowa),
  • lody z bitą śmietaną – np. lody Grycan,
  • sałatkę owocową – wszystkie owoce są naturalnie bezglutenowe
  • founde czekoladowe – na bazie dozwolonej czekolady i sezonowych owoców.

W sprzedaży są również gotowe mieszanki do szybkiego wypieku babeczek bezglutenowych i ciast. Wystarczy dodać tylko dwa, trzy składniki i gotowe. Udają się każdemu! Przy okazji warto dodać, że ciasta bez glutenu należy piec w czystym piekarniku, najlepiej po dokładnym umyciu, mieszać czystą łyżką i korzystać z czystej miski.

Przykładowe produkty:

Goszczenie osób na diecie bezglutenowej nie jest trudne. Wystarczy odrobina chęci. Każdy bezglutenowiec je z pewnością doceni!

Dobre przygotowanie i ostrożność w kuchni to podstawa! Gdy przygotowujemy cokolwiek dla osoby na diecie bezglutenowej, należy czytać etykiety każdego produktu, jakiego używamy. W razie wątpliwości warto zadzwonić do bezglutenowca i podpytać o bezpieczne produkty.

Co zawiera gluten? Przeczytaj!

Zobacz, jak przygotować tort bez glutenu, bez pieczenia, bez krojenia, z niespodzianką Kinder.

12 KOMENTARZE

  1. Ja ,,chyba” nie mam nietolerancji na glutem, dlatego pozwalam sobie na różne słodycze. W tym problem, że ten powszechny cukier bardziej daje mi w kość i uważam go za większe zło

  2. Bardzo ciekawy wpis, zwłaszcza dla osób które właśnie chcą dać drobny prezent dziecku z alergią.
    Warto też by było zrobić taką selekcję produktów bez oleju palmowego, choć o takie trudniej, niestety.

  3. Ta babka cytrynowa oetkera jest genialna, nawet teściowej smakowała, a to już wyczyn 🙂 Szybko się robi, teraz muszę jeszcze czekoladowej spróbować.

  4. Dziękuję za tą listę. jestem na diecie od 10 lat. w końcu mogę wskazać stronę znajomym, którzy jeszcze nie znają tematu tak dobrze i nie wiedzą co kupić, gdy przychodzę na kawę 🙂 pozdrawiam

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here