Syrop z cytryny na przeziębienie – genialnie wzmacnia odporność

5

Gdy przychodzi jesień, zaczynają się też powszechne przeziębienia. Tak było zawsze i nawet ostatnie parę miesięcy tego nie zmieniły. Katar, kaszel, zmęczenie jesienią to norma. Jak sobie z tym radzić? Najlepiej mądrze wzmacniać odporność. Dobrym sposobem jest na przykład syrop z cytryny na przeziębienie. Można błyskawicznie przygotować go w domu. To naprawdę proste! I ten genialny smak!

syrop z cytryny na przeziębienie

Syrop z cytryny wzmacnia i leczy

Chcesz wzmocnić odporność? Wypróbuj domowe sposoby, które naprawdę działają. Dają Ci pełną kontrolę nad składem oraz gwarancję jakości. Możesz stosować je codziennie, dodając syrop z cytryny do herbaty. Inny sposób to spożywanie w formie syropu kilka razy dziennie.

Tak przygotowany syrop może być stosowany profilaktycznie i leczniczo. Dzięki temu, że jest naturalny i pyszny – jest niezwykle wygodny w stosowaniu.

Jak przygotować syrop z cytryny?

Będziesz potrzebowała trzech składników:

  • miód – dobrej jakości, najlepiej kupiony lokalnie od zaprzyjaźnionej pasieki. To gwarancja świetnego składu, pełnego witamin, enzymów i przeciwutleniaczy. Najlepszy będzie miód lipowy lub spadziowy.
  • cytryna – umyta i sparzona, do przygotowania syropu będziesz używać całe cytryny, najlepiej zadbać, żeby było to cytryna ekologiczna,
  • imbir – obierz i zetrzyj świeży korzeń imbiru.

Skład mówi sam za siebie i gwarantuje wysoką skuteczność. Zacznijmy od cytryny, która ma udowodnione właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe.

Po drugie jest miód, który jest doskonałym środkiem przeciwkaszlowym, który stymuluje gruczoły ślinowe do uwalniania śluzu przez drogi oddechowe. Liczne badania pokazały także, że miód jest dobrze znanym i naprawdę skutecznym antybiotykiem.

Świetnie działa też imbir, który działa przeciwkaszlowo. Pozwala szybko uporać się z kaszlem, wzmacniając ciało i przywracając stan równowagi. Poza tym wzmacnia, działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i antybakteryjnie.

Jak przygotować syrop z cytryny?

Potrzebujesz 5 minut. To niewiele, by zyskać świetne remedium, które wzmacnia ciało i skutecznie pozwala walczyć z infekcjami.

Umyj (dokładnie wyszoruj) i sparz trzy cytryny. Pokrój w całości na małe kawałki, usuń pestki (tyle, ile jest to możliwe). Sięgnij po większy, wcześniej umyty i wyparzony słoik i napełnił go cytrynami, dodaj cztery łyżki startego, posiekanego imbiru. Wszystko polej miodem, starając się pokryć całą zawartość słoika.

Wstaw do lodówki. Po dwóch dniach możesz sięgnąć po łyżeczkę i dodać powstały syrop do herbaty (ciepłej, ale nie gorącej) lub spożyć bezpośrednio (na łyżeczce).

Smacznie i skutecznie!

5 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here