Żółte pomidory – słodsze niż czerwone…i ten kolor. Piękny!

2

Jaki jest pomidor? Oczywiście czerwony! Tak pewnie odpowiemy…chyba, że przypomnimy sobie o pomidorach czekoladowych czy…żółtych, które coraz częściej możemy znaleźć w sklepach i które także amatorsko uprawiamy. I o tych drugich będzie dzisiaj. Czy warto jeść żółte pomidory? Jak smakują? Czy są smaczniejsze i zdrowsze niż czerwona odmiana?

Dlaczego żółte pomidory są żółte?

Żółte pomidory mają odmienny kolor od czerwonych pomidorów z uwagi na mniejszą zawartość likopenu, o działaniu przeciwnowotworowym. Czy to oznacza, że są gorsze od pomidorów czerwonych?

żółte pomidory

Nie.

Pozwalają doskonale wzbogacić menu. Pięknie wyglądają na talerzu i jeszcze bardziej zachęcają do jedzenia warzyw.

Żółte pomidory są coraz popularniejsze. Występują w wielu odmianach – np. podłużnej, daktylowej, gruszkowej, koktajlowej.

Czy warto jeść te pomidory?

Żółta odmiana pomidorów:

  • reguluje przemianę materii, pozwala zachować szczupłą sylwetkę,
  • wspomaga funkcjonowanie tkanki łącznej i kostnej,
  • neutralizuje szkodliwy wpływ wolnych rodników,
  • wzmacnia odporność, chroni przed infekcjami sezonowymi,
  • wspomagają usuwanie toksyn,
  • wspiera zdrowie oczu,
  • korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci,
  • za sprawą potasu działa odstresowująco, uspokajająco,
  • dostarcza witaminy C i witamin z grupy B.

żółte pomidory

Które pomidory będą lepsze? Łatwo można prześledzić skład każdej odmiany.

Jedne i drugie w większości, bo koło 95% składają się z wody. Żółte mają więcej niacyny i kwasu foliowego, czerwone pomidory mają więcej witaminy B6 i kwasu pantotenowego. Żółta odmiana jest nieco mniej kaloryczna – zawiera 15 kcal w 100 gramach, czerwone pomidory mają o 5 kcal więcej. Czy to oznacza, że warto jeść tylko jeden typ pomidorów? Absolutnie nie!

Żółte pomidory mają więcej mikro, makroelementów i żelaza niż czerwone odmiany (źródło). Z drugiej strony mają mniej lipokenu i trochę mniej witamin. Z tego powodu warto jeść po prostu obie odmiany!

Warto jeść pomidory, bo wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają poziom cholesterolu, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów. Co równie istotne chronią przed przedwczesnym starzeniem i pozwalają na dłużej zachować młodość.

Jak smakują pomidory o żółtym miąższu?

Żółte pomidory mają nieco delikatniejszy smak. Są jednak słodsze od czerwonych odmian. Ich miąższ jest delikatniejszy, ale aromat silniejszy.

Warto je jeść na kanapkach, jako dodatek do sałatek, czy do dań na ciepło.

Próbowałaś?

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj