Idealna dieta na wiosnę i lato? Dieta lekkostrawna

12

Chyba każda z nas to zna. Uczucie przepełnienia w żołądku, bulgotanie, przelewanie się w brzuchu, obniżenie energii po obfitym posiłku, nastawienie całego organizmu na strawienie ciężkiego, tłustego dania. Zrobienie czegoś kreatywnego wydaje się niemożliwe. Pozostaje czekać…lub zmienić jadłospis na lżejszy. Idealną odpowiedzią na tego typu problemy jest dieta lekkostrawna, która dostarcza wszystkiego, czego potrzebujemy, a do tego nie obciąża układu trawiennego. To jej podstawowa zaleta. Jeśli chcesz, pomoże Ci nawet schudnąć.

Na czym polega dieta lekkostrawna?

Dieta lekkostrawna ma na celu stworzenie takich posiłków, które będą łatwe w strawieniu. Dzięki temu nie będą obciążać żołądka ani układu trawiennego. Ich spożywanie nie wywoła tak zwanego stresu trawiennego, a także różnych dolegliwości gastrycznych.

Dieta lekkostrawna pozwala na łagodne rozkładanie spożywanych pokarmów. Posiłki nie podrażniają ścian żołądka, nie powodują nadprodukcji kwasu.

Dwie opcje

Dieta lekkostrawna w swojej restrykcyjnej formie jest dietą leczniczą, stosowaną u osób chorych, w okresie rekonwalescencji. I w takim wydaniu, w którym ogranicza nie tylko potrawy tłuste i smażone, ale również błonnik pokarmowy powinna być stosowana tylko z zaleceń lekarza przez ściśle określony czas.

Dieta lekkostrawna

 

Można jednak stosować również lekką dietę na co dzień. Nie tyle co w celach leczniczych, ale również profilaktycznych. W tym wydaniu nie będzie ona pozbawiona surowych warzyw, orzechów, owoców, ale będzie bazowała na gotowanych na parze i pieczonych daniach, z unikaniem posiłków smażonych, tłustych, wzdymających i ostrych przypraw.

Dieta lekkostrawna – zasady

  • wyeliminowanie ciężkich, smażonych potraw,
  • unikanie dań wzdymających (cebuli, kapusty, pora, kalafiora, ogórków),
  • unikanie posiłków ostro przyprawionych,
  • jedzenie 5 mniejszych posiłków w ciągu dnia,
  • unikanie tłustych wędlin i żółtych serów, pasztetów, smalcu, majonezu, sosów,
  • unikanie warzyw marynowanych, konserwowych,
  • z owoców unikanie śliwek, daktyli, czereśni,
  • unikanie nasion strączkowych – fasoli, grochu, soi,
  • unikanie mięs tłustych, marynowanych, smażonych
  • warzywa i owoce powinny być spożywane gotowane lub smażone ( w wersji leczniczej diety lekkostrawnej, w lekkiej diecie – również surowe),
  • unikanie alkoholu, mocnej kawy, herbaty, napojów gazowanych,
  • unikanie ciast z kremem, tortów, batonów. Można zjeść kisiel, bezy, mus owocowy, galaretkę.

Najlepsze lekkostrawne produkty dla Ciebie

Jeśli stosujesz dietę lekkostrawną w celach zdrowotnych w Twoim jadłospisie nie powinno zabraknąć takich produktów, jak:

  • jogurt,
  • banany
  • ziemniaki, bataty,
  • jajka
  • pierś z kurczaka lub indyka,
  • ryby,
  • zupy,
  • musy owocowe

Jeśli jednak dieta lekkostrawna to po prostu Twój styl życia, dodaj do niej świeże warzywa, owoce, owsiankę, kaszę jaglaną, gryczaną, nasiona i orzechy.

Kiedy stosować dietę lekkostrawną?

Lecznicza wersja diety lekkostrawnej polecana jest:

  • po przebytych chorobach,
  • w przypadku problemów trawiennych, stanów chorobowych żołądka, jelit,
  • u małych dzieci, osób starszych,
  • przy chorobach przebiegających z biegunką lub/i wysoką temperaturą,
  • po przejedzeniu.

W wersji nierestrykcyjnej (zawierającej warzywa i owoce) – lekka dieta może być stosowana na co dzień, by usprawnić trawienie oraz uniknąć nieprzyjemnego uczucia obciążenia po spożyciu ciężkich dań.

Przeczytaj o leczniczym poście dr Dąbrowskiej.

12 KOMENTARZE

  1. Nie byłabym rygorystyczna w trzymaniu tego typu diety ponieważ uwielbiam ogórek, kalafiora warzywa strączkowe to ja wręcz uwielbiam i mogłabym jeść na śniadanie obiad i kolację 😀 Tak więc u mnie byłoby z tym dosyć ciężko ale w okresie letnim wystawiam tylko i wyłącznie na warzywa i owoce. Jeśli jem mięso to średnio jest to raz w tygodniu wędlin prawie wcale. W sumie wędliny chyba też raz w tygodniu jak mój do mnie przyjeżdża 😛

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj