Najzdrowsza dieta na świecie? Dieta śródziemnomorska

15

Gdy zapytasz o wzór sposobu odżywiania, do jakiego warto dążyć, sporo dietetyków i lekarzy wskaże na dietę śródziemnomorską. Odpowiedź ta nie jest zaskoczeniem. Dieta śródziemnomorska bazuje na potężnej ilości fitoskładników, które wykazują działanie przeciwzapalne i antynowotworowe. Pozwala nie tylko dostarczyć wszystkie cenne składniki odżywcze, poprawia także wygląd i co najważniejsze chroni przed chorobami.

Dieta śródziemnomorska zapewni Ci zdrowie?

Dieta śródziemnomorska stawia przede wszystkim na świeże warzywa i owoce, pełne ziarna, oliwę z oliwek, ryby, owoce morza i umiarkowane ilości czerwonego mięsa.

Przeprowadzono mnóstwo badań, które udowadniają korzyści ze stosowania diety śródziemnomorskiej. Tylko w ostatnim roku opublikowano ich aż 18. Naukowcy wykazali, że dieta śródziemnomorska zmniejsza ryzyko wystąpienia – zawałów serca, udarów i raka. Korzystnie wpływa na stan układu nerwowego i mózgu i zmniejsza ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych.

Ponadto ma korzystny wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci. Dzięki temu, że dostarcza wszystkich składników odżywczych i mineralnych dobrze odżywia organizm i zapobiega bardzo częstym obecnie niedoborom.

dieta śródziemnomorska

Dlaczego dieta śródziemnomorska jest zdrowa?

  • ponieważ jest bogata w warzywa – a to właśnie warzywa powinny stanowić główny składnik naszych posiłków. Najlepsze zalecenie, jakie przy tej okazji się powtarza to komponowanie posiłków tak, by warzywa stanowiły 70% zawartości talerza. Najlepsze wybory to: jarmuż, rukola, kiełki szpinak, bataty, dynia,
  • dostarcza warzywa strączkowe, źródło cennego białka – fasolę, bób, ciecierzycę, soję, groch, groszek zielony, cukrowy, orzeszki ziemne, soczewicę,
  • dostarcza zdrowych tłuszczy – orzechy (włoskie, pekan, nerkowce, migdały), nasiona (chia, sezam, pestki słonecznika), masło orzechowe, oliwki, gorzka czekolada o zawartości minimum 70%, oliwa z oliwek, olej rzepakowy,
  • dostarcza pełnoziarniste produkty zbożowe – pełnoziarniste makarony, ryż, pieczywo, kasze, amarantus, sorgo, teff,
  • ponieważ ogranicza czerwone mięso do minimum, białe mięso, jaja sery i jogurty można jeść okazjonalnie. Mięso jest tylko dodatkiem do potraw, a nie jego głównym składnikiem.
  • jest bogata w ryby – których brakuje w diecie Polaków i innych narodowości.

Ponadto dieta śródziemnomorska wybiera zdrowe metody przyrządzania posiłków – warzywa je się surowe, gotowane na parze, pieczone w folii.

A Ty lubisz dietę śródziemnomorską?

15 KOMENTARZE

  1. Lubię gdy jestem na wakacjach, gdy jest ciepło i miło. Jednak gdy za oknem robi się plucha, zdecydowanie wolę coś cięższego i cieplejszego…
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

  2. mniej więcej tymi zasadami kieruję się w odżywianiu, a jaka to jest dieta nie ma większego znaczenia;)
    co do ryb mam mieszane uczucia skoro większość jest silnie skażona metalami ciężkimi, a hodowlane nafaszerowane są antybiotykami, omega 3 też już właściwie nie zawierają bo nie odżywiają się naturalnie, poza tym omega 3 ulega zniszczeniu w wysokich temperaturach, a przecież nie jemy ryb na surowo

  3. Oczywiście od dłuższego czasu Wiem że to się nazywa dieta śródziemnomorska natomiast tak naprawdę stosowałam ją od młodzieńczych lat, wtedy nawet nie miałam pojęcia że tak to się nazywa i że nieświadomie taką dietę stosuje i bardzo ją lubię.

  4. Ja jestem totalnym mięso i rybożercą, ale zawsze w towarzystwie warzyw (i nie, nie frytek :D), genralanie u mnie nawet na zwykłej kanapce warzywa aż sie wysypują, jakoś bez sałaty, ogórka, rzodkiewki czy pomidora nic mi nie smakuje 😉

  5. Ja na szczęście żadnych diet nie stosuje bo całe moje życie zdrowo się odżywiałam 🙂 no może po za jednym „ciasta” ale to tylko na kilka dni przed ciężkimi naszymi dniami, a potem już nawet nie myślę o słodkościach 😉
    uwielbiam śródziemnomorską kuchnię

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj