Indyk to jedno z najzdrowszych mięs. Powinno gościć na naszym stole najczęściej. Samego mięsa, według najnowszych zaleceń, nie powinniśmy jeść jednak codziennie. Najwyżej 2-3 razy w tygodniu. Na tym ograniczeniu powinny zyskać ryby i przede wszystkim warzywa. Gdy jednak już jeść mięso, to je dobrze przyprawiać, co nie oznacza sypać szczególnie dużo soli, ale wybrać inne rozwiązania…Jak przyprawić indyka? Tak, by było zdrowo i aromatycznie. Przeczytaj!
Jak przyprawić indyka?
Białe mięso jest polecane ze względu na wysokie wartości odżywcze i delikatny smak. By jednak smakowało nam naprawdę dobrze, trzeba zadbać o jego odpowiednie doprawienie. Zaleca się to robić na 2 godziny przed duszeniem, smażeniem czy pieczeniem.
- jeśli nie chcesz używać soli i pieprzu, możesz zastąpić je czosnkiem,
- mięso z indyka możesz doprawić na ostro, słodko, kwaśno i słodko-kwaśno, opcji jest naprawdę wiele,
- dla miłośników ostrych smaków polecana jest czerwona papryka, pieprz cayenne, chilli,
- indyk świetnie smakuje w wersji ziołowej – warto wypróbować rozmaryn, oregano, bazylię, tymianek i kolendrę,
- z indykiem doskonale komponuje się curry,
- mięso warto spróbować zamarynować w soku z cytryny, z solą i gałką muszkatołową,
- osoby lubiące łagodniejsze smaki mogą wybrać miód, cynamon czy imbir.
- indyk świetnie smakuje z morelami, suszonymi śliwkami, pomarańczami, winogronami,
- można przygotować burgery z indyka i kalafiora, zrobić pieczeń rzymską z indyka, roladki faszerowane fetą, cukinią i suszonymi pomidorami, indyk w sosie żurawinowym, pulpeciki w sosie dyniowo-koperkowym.
Przeczytaj, jakie przyprawy do indyka wybrać.
Dodatkowe patenty na indyka
- jeśli mięso pieczemy, warto je najpierw krótko obsmażyć na dużym ogniu, by zadbać o to, żeby indyk nie wysechł i miał soczysty, smaczny środek,
- możemy piec indyka w całości lub tylko niektóre jego części,
- można obłożyć pierś z indyka plastrami boczku dzięki temu mięso nie wyschnie a dodatkowo zyska ciekawy smak,
- zamiast obsmażania, które podnosi kaloryczność dania, można włożyć indyka do nagrzanego piekarnika (220 stopni), a po 15-20 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni
- by mięso nie wysychało, można je piec w rękawie, wystarczy włożyć mięso do specjalnej folii, nakłuć ją i gotowe,
- jeśli pieczemy odkryte mięso, należy je podlewać sosem w ciągu pieczenia. Warto przed włożeniem do piekarnika obłożyć mięso kawałkami masła,
- warto spróbować upiec mięso na brytfance wyłożonej plastrami cytryny i ćwiartkami cebuli.
Ale dużo ciekawych inspiracji, chyba zrobię pieczeń rzymską z indyka 🙂
Dawno nie jadłam..
Świetne porady 🙂 Ja bardzo często dodaję curry do indynka 🙂
ale dawno nie jadłam 😀 idealny pomysl na jutrzejszy obiadek – super – dzieki 😀
Wspaniałe porady 🙂