Maślaki to bardzo popularne grzyby w Polsce. Cenione ze względu na wyśmienity smak, a nie ze względu na wartości odżywcze. Występują tylko w lasach iglastych, mówi się o nich również sośniaki, ze względu na to, że wyrastają pod sosnami (jednak nie tylko!). Obecnie wyróżnia się prawie 100 gatunków maślaków. Niektóre są tak rzadkie, że mówi się, że grozi im wyginięcie. Po czym poznać maślaki i kiedy je zbierać? A gdy już je zbierzesz, przychodzi pytanie – jak przyrządzić maślaki? Na samym wstępie warto zastrzec – nie suszyć. Te grzyby nie nadają się do suszenia.
Czy to maślaki?
Maślaki zawdzięczają swoją nazwę śliskiej powierzchni kapelusza. W wilgotny, deszczowy dzień jest on wyraźnie pokryty śluzem. Jednak gdy jest sucho, jego powierzchnia może łudząco przypominać tak zwane “czarne łepki”. Jednak to, że mamy do czynienia z maślakiem zdradza żółty charakterystyczny kolor rurek pod kapeluszem oraz cieńsza nóżka niż u borowików.
Co ciekawe łacińska nazwa maślaków to – Suillus, pochodzące od Sus – świni. Odkrywcy tych grzybów właśnie ze świniami skojarzyły się śliskie owocniki.
Dodatkowo cechą charakterystyczną jest łatwo odchodząca skórka, którą błyskawicznie można obrać. Grzyb jest w środku biało-żółtawy. Nie ciemnieje po przekrojeniu. Ma miękką, gąbczastą strukturę. Naprawdę trudno pomylić go z innym grzybem.
Czy suszyć maślaki?
Choć w przetwórstwie niekiedy suszy się maślaki, to w warunkach domowych raczej nie poleca się tego robić. Maślaki są mocno wodnistymi grzybami. Próby wysuszenia raczej nie powiodą się.
Po oczyszczeniu i obraniu grzybów ze skórki, zaleca się je przechowywać w lodówce. I możliwie szybko spożyć, najdalej na dzień po zebraniu. Grzyby po usmażeniu na maśle można zamrozić i przechowywać w zamrażarce przez maksymalnie pół roku.
Jak przyrządzić maślaki? Jajecznica z maślakami
Maślaki idealnie smakują, po oczyszczeniu i obraniu skórki z kapelusza, smażone na maśle na patelni. Można podsmażyć je na drobno posiekanej cebulce, ale to nie jest konieczne. Po podsmażeniu, gdy woda z grzybów nieco wyparuje, dodajemy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. I gotowe.
Jak przyrządzić maślaki w śmietanie?
Maślaki świetnie nadają się jako dodatek do makaronu.
Grzyby oczyszczamy, usuwamy skórkę. Kroimy na kawałki i gotujemy około 20 minut w osolonej wodzie.
Cebulę smażymy na maśle. Dodajemy grzyby. Następnie dodajemy śmietankę 30%. Dusimy, doprawiamy solą i pieprzem i ewentualnie koperkiem, zagęszczamy mąką. Gotowe!
Sos idealnie smakuje z makaronem.
Maślaki marynowane
A może zamknąć smak maślaków w słoikach? Maślaki w occie idealnie nadają się jako dodatek do dań obiadowych. Do ich przyrządzenia warto wybierać mniejsze grzyby.
Poza grzybami będziemy potrzebować:
- kilka ziarenek pieprzu,
- ziele angielskie
- kilka liści laurowych,
- sól
- cebuli, marchewki.
Zalewę octową przygotujemy z: jednej szklanki octu spirytusowego 10%, czterech szklanek wody, trzech łyżek soli, pół szklanki cukru, jednej cebuli.
Maślaki oczyszczamy, obieramy, krótko płuczemy pod wodą. Gotujemy wodę w garnku, wrzucamy maślaki na wrzątek i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Odcedzamy i przepłukujemy wrzącą wodą.
Następnie przygotowujemy zalewę. Gotujemy ocet, wodę, cukier, sól. Do umytych i wyparzonych słoików dodajemy liść laurowy, sześć ziarenek pieprzu, kilka piórek obranej cebuli i kilka kawałków marchewki.
Dodajemy maślaki na wysokość 2/3 słoika, zalewamy wcześniej przygotowaną gorącą zalewą. Zakręcamy słoiki i ustawiamy do góry dnem, aż do wystygnięcia.
A Wy jak przyrządzacie maślaki?
U mnie jeżeli uda się zebrać maślaki, zazwyczaj są przygotowywane od razu w śmietanie.
Bardzo lubię maślaki w śmietanie.