Przygotowanie gładkiego, aksamitnego, smacznego i aromatycznego sosu to w praktyce często spore wyzwanie. Szczególnie dużo problemów sprawiają grudki, które “niechcący” przy okazji się pojawiają i psują ostateczny efekt. Czy jest na nie sposób? Jak zagęścić sos, co zrobić, by przygotować smaczny, ale dietetyczny dodatek do potraw? Czy istnieją sprawdzone triki, które warto wykorzystać? A może poszukujesz sposobu na sos bez glutenu i laktozy? Wszak coraz więcej osób nie może jeść wszystkiego.
Jak zagęścić sos? Zblendowane warzywa
Najzdrowszy, dietetyczny sposób na zagęszczenie sosu to dodanie do niego gładko zblendowanych gotowanych warzyw. Bardzo dobrze do tego celu nadaje się ugotowany ziemniak czy cukinia, które są dość neutralne w smaku i pasują do wielu dań. Wystarczy w osobnym garnku zmiksować warzywo i dodać do sosu.
Plusy metody:
- prosta, szybka
- dietetyczna
- bez alergenów (bezglutenowa, bezmleczna),
- możliwość łatwego stopniowania gęstości sosu,
- jeśli dokładnie zmiksujemy warzywa, sos będzie gładki i aksamitny. Warto poświęcić kilka chwil na miksowanie, żeby uzyskać oczekiwaną strukturę.
Jak zagęścić sos? Odparowanie
Naturalny i dietetyczny sposób na gęsty i smaczny sos…to po prostu zmniejszenie w nim udziału wody. Wystarczy przelać sos do osobnego garnuszka, postawić na gazie i poczekać chwilę aż nadmiar płynu odparuje. Niestety jest ryzyko, że jeśli będziemy odparowywać za długo, sos wyjdzie za słony…
Zalety:
- prostota,
- szybkość,
- brak konieczności dodawania składników do sosu (niższa kaloryczność),
- możliwość uzyskania efektu, na jakim nam zależy,
- zazwyczaj brak alergenów (w zależności od uzyskanych składników).
Jak zagęścić sos? Mąka ziemniaczana
Jak zagęścić sos?
Na przykład mąką ziemniaczaną. Jej zaleta jest taka, że pozwala uzyskać gładką strukturę. Jednak składnik ten jest też ryzykowny, bo dodanie zbyt dużej ilości mąki ziemniaczanej może sprawić, że z sosu powstanie kisiel.
Mąkę mieszamy z odrobiną zimnej wody, następnie dolewamy trochę gorącej wody i całość wlewamy do głównego garnka.
Plusy metody:
- jeśli dodamy sprawdzoną mąkę, uzyskamy produkt bez glutenu,
- fajna konsystencja sosu,
- nie zmienia smaku sosu,
- można stopniować efekt,
- przy zastosowaniu odpowiedniej ilości brak grudek,
- ryzyko powstania “galeretkowych” grudek.
W kuchni bezglutenowej można zagęścić sos również:
- zmiksowaną kaszą jaglaną,
- zmiksowaną czerwoną soczewicą (trzeba liczyć się z charakterystycznym posmakiem i lekko odmienionym smakiem sosu),
- mąką ryżową (nie zmienia smaku sosu).
Jak zagęścić sos masłem?
Sos można zagęścić również masłem. Trzeba jednak przemyśleć, czy do przygotowywanej potrawy ten dodatek będzie pasował. Wystarczy łyżka masła, rozprowadzona przez ciągłe mieszanie.
Taki sposób zagęszczenia niestety zwiększy kaloryczność i “ciężkość” sosu.
Jak zagęścić sos chlebem?
Do sosu możemy dodać pokruszony chleb lub bułkę tartą. Jednak uwaga: ten dodatek dość mocno ingeruje w smak potrawy. Polecany jest szczególnie do ciemnych sosów.
Poza tym istnieje pewne zagrożenie, o którym należy pamiętać. Należy dodawać bułkę tartą czy chleb pomału, by nie zagęścić sosu za bardzo.
Jak zagęścić sos siemieniem lnianym?
Siemię lniane ma tę zaletę, że jest bardzo zdrowe i bez smaku. Nie zmienia sosu, szybko łączy się z jego strukturą, jest proste podczas rozprowadzaniu. Wystarczy wsypać zmielone siemię lniane i gotowe. Sos zyska kilka punktów na skali “zdrowotności”.
Jak zagęścić sos serkiem topionym?
Ciekawym pomysłem jest dodaniem do sosu dodatku serka topionego lub mascarpone. Wystarczy pokroić ser na kawałki i dodać bezpośrednio do sosu, dokładnie mieszając w trakcie podgrzewania. Aż do zagotowania.
Przeczytaj, jakie przyprawy odmienią smak tradycyjnego rosołu?
A Wy jak zagęszczacie sosy?
Fajne pomysły, na pewno skorzystam 🙂
Ciągle zapominam o zagęszczaniu siemieniem lnianym 😉
ziemniakami zagęszczam zupę, sosu jakoś niepomyślałam;)
mozna jeszcze chlebem, też fajnie smakuje 🙂