Buraki są szalenie zdrowe. Dieta buraczana ma mieć moc wspomagania walki z nowotworami. Jest zatem co najmniej kilka powodów, by włączyć do swojej diety te warzywa.To jednak za mało. Istnieje wiadomość z kategorii prawdziwa petarda – kiszone buraki, które są zdrowsze od buraków gotowanych. Dlaczego i jak je przygotować? Przeczytaj!
Jak działają kiszone buraki?
Kiszenie buraków nie tylko zmienia ich smak, na skutek kiszenia buraki zachowują swoje właściwości zdrowotne oraz zyskują kolejne – właściwości probiotyczne.
Kiszenie buraków świetnie je konserwuje, sprawiając, że dzięki temu mogą być dłużej przechowywane. Nadaje im charakterystyczny smak, a dodatkowo sprawia, że jedzenie ich korzystnie wpływa na mikroflorę jelit, a ta ma bezpośredni związek z odpornością każdego z nas. Prosty proces kiszenia zwiększa zawartość witaminy B6 i B12 w warzywach.
Kiszone buraki są świetnym źródłem:
- witaminy C,
- potasu,
- magnezu,
- kwasu foliowego,
Tak bogaty skład sprawia, że:
- buraki chronią przed chorobami,
- wzmacniają odporność,
- usprawniają trawienie,
- poprawiają wygląd,
- przeciwdziałają starzeniu,
- wzmacniają działanie układu nerwowego,
- obniżają ciśnienie krwi,
- dbają o lepsze dotlenienie tkanek,
- poprawiają wydolność organizmu,
- korzystnie wpływają na koncentrację,
- zapobiegają niedokrwistości,
- chronią przed depresją i bezsennością.
Jak przygotować kiszone buraki?
Kiszenie buraków w pewnym stopniu przypomina kiszenie ogórków. W tym celu przygotowujemy duży słój, buraki, które go wypełnią, łyżkę soli rozpuszczoną w 2 litrach wody, liść laurowy, ziele angielskie i kilka ząbków czosnku.
Buraki myjemy, obieramy i kroimy w dość sporą kostkę, wkładamy je do słoika, dodajemy przyprawy, zalewamy wodą z solą. Odstawiamy na 4-5 dni, po uprzednim przykryciu słoika gazą. Po tym czasie buraki będą ukiszone, można je zakręcić i odstawić do piwnicy lub…zjeść. Na zdrowie!
Nigdy nie kisiłam 😉
Z buraków robię zakwas- uwielbiam – jest prawdziwą skarbnicą probiotyków!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Kiszone buraki uwielbiam i jem bardzo często. Tak naprawdę, zaczęłam je jeść dopiero 2 lata temu, kiedy zachorowałam na nowotwór i jedna z pań zajmujących się ziołolecznictwem, powiedziała mi o ich niezwykłych właściwościach zdrowotnych. 😊
Dzięki za przepis 😉 my jemy dość dużo buraków i pijemy z nich soki al e kiszonych jeszcze nie jadłam 🙂 mam ochotę spróbować 😉
Oj tak, buraki są bardzo zdrowe i warto je włączyć do swojej diety. Super przepis, z chęcią skorzystam 🙂
Słyszałam o nich wiele dobrego. Muszę w końcu zrobić i wypróbować 🙂
Buraczki, jak i inne warzywa kiszone, trzymaja w ryzach równowagę naszego organizmu. W końcu zdrowie zaczyna się w jelitach.
Nie wiedziałam, że to takie proste 😀
Bardzo lubię, choć przy moim niskim ciśnieniu muszę uważać i ograniczać
Uwielbiam kiszone buraki! Pycha!
Po mału się do nich przekonuję 🙂
Polecam , ja pije sok z kiszonych buraków od roku