Masala Chai – indyjska herbata, która uspokaja i rozgrzewa

3

Istnieje chyba tysiące sposobów na herbatę. Jednym z nich jest Masala Chai, nieszczególnie popularna propozycja podania herbaty, jednak wyjątkowo zdrowa i energetyczna. Oprócz bowiem mleka, które dodajemy do mocnej czarnej herbaty, Masala Chai zawiera mnóstwo aromatycznych przypraw. Jak to smakuje? Spodoba się tylko koneserom? A może warto spróbować?

Masala Chai

Jak działa Masala Chai?

Od Masala Chai w Indiach rozpoczyna się dzień. Jak Indie długie i szerokie pije się herbatę w tym wydaniu w domach i nalewa z wielkich dzbanków do kubków w sprzedaży ulicznej. Nic dziwnego, skoro napój ten daje to, czego nam potrzeba o poranku.

  • dodaje energii,
  • poprawia nastrój,
  • rozgrzewa,
  • wycisza,
  • zapewnia spokój,
  • równowagę.

Herbata z przyprawami

Jedni wyobrażają sobie dodanie mleka do herbaty i wypicie ciekawego połączenia smakowego. Inni na samą myśl o bawarce się wzdrygają.

Masala Chai to połączenie mocnej czarnej herbaty z mlekiem i przyprawami. Przyprawy mogą być różne, dodaje się je według uznania i potrzeb, stąd konkretny napój może inaczej smakować, w zależności od regionu.

Najczęściej do herbaty dodaje się:

  • kardamon,
  • goździki,
  • imbir,
  • cynamon,
  • pieprz,
  • goździki,
  • anyż,
  • koper włoski.

Jak przygotować herbatę? Parzymy dobrej jakości herbatę czarną w dwóch szklankach wody. Ma nam powstać mocny czarny napój. Następnie dodajemy pół szklanki mleka, łyżeczkę miodu, pół łyżeczki pieprzu, odrobinę cynamonu, anyżu, goździków i świeżego imbiru. Lekko podgrzewamy, odstawiamy, przecedzamy i pijemy 🙂

Na zdrowie i smacznego.

Ja piję bez mleka. 😉 A Wy?

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj