Istnieje chyba tysiące sposobów na herbatę. Jednym z nich jest Masala Chai, nieszczególnie popularna propozycja podania herbaty, jednak wyjątkowo zdrowa i energetyczna. Oprócz bowiem mleka, które dodajemy do mocnej czarnej herbaty, Masala Chai zawiera mnóstwo aromatycznych przypraw. Jak to smakuje? Spodoba się tylko koneserom? A może warto spróbować?
Jak działa Masala Chai?
Od Masala Chai w Indiach rozpoczyna się dzień. Jak Indie długie i szerokie pije się herbatę w tym wydaniu w domach i nalewa z wielkich dzbanków do kubków w sprzedaży ulicznej. Nic dziwnego, skoro napój ten daje to, czego nam potrzeba o poranku.
- dodaje energii,
- poprawia nastrój,
- rozgrzewa,
- wycisza,
- zapewnia spokój,
- równowagę.
Herbata z przyprawami
Jedni wyobrażają sobie dodanie mleka do herbaty i wypicie ciekawego połączenia smakowego. Inni na samą myśl o bawarce się wzdrygają.
Masala Chai to połączenie mocnej czarnej herbaty z mlekiem i przyprawami. Przyprawy mogą być różne, dodaje się je według uznania i potrzeb, stąd konkretny napój może inaczej smakować, w zależności od regionu.
Najczęściej do herbaty dodaje się:
- kardamon,
- goździki,
- imbir,
- cynamon,
- pieprz,
- goździki,
- anyż,
- koper włoski.
Jak przygotować herbatę? Parzymy dobrej jakości herbatę czarną w dwóch szklankach wody. Ma nam powstać mocny czarny napój. Następnie dodajemy pół szklanki mleka, łyżeczkę miodu, pół łyżeczki pieprzu, odrobinę cynamonu, anyżu, goździków i świeżego imbiru. Lekko podgrzewamy, odstawiamy, przecedzamy i pijemy 🙂
Na zdrowie i smacznego.
Ja piję bez mleka. 😉 A Wy?
Muszę spróbować. 😊
Smaczna kawka. Ja również bez mleka. 🙂
Bardzo lubie takie herbatki. Z chęcią spróbuję. Musze tylko zaopatrzyć się w przyprawy.
Muszę spróbować bo nigdy nie miałam okazji 🙂