Farsz na pierogi – nie tylko kapusta i grzyby

4

Pierogi to niezawodne danie obiadowo-kolacyjne. Dość czasochłonne, ale warte poświęceń. Spożywane w okresie świąt Bożego Narodzenia, ale nie tylko. Można je przygotować na setki sposobów, zmieniając składniki wykorzystywane do przygotowania nadzienia. Jaki farsz na pierogi sprawdzi się najlepiej? Klasyczny czy może nowoczesny?

Farsz na pierogi z bananami

Pierogi sprawdzają się genialnie nie tylko w klasycznej wersji wytrawnej (pierogi ruskie, z kapustą i grzybami), ale również na słodko. Mogą kryć dość zaskakujący środek w postaci plasterków banana.

Farsz na pierogi

 

Przepis na taki farsz na pierogi jest szalenie prosty. Po przygotowaniu ciasta i rozwałkowaniu go obieramy banany i kroimy je na średniej grubości plasterki, ściskamy cytrynę i skrapiamy nią banany. Na każdy krążek nakładamy dwa plasterki banana i przykrywamy kolejnym krążkiem ciasta, zlepiamy dokładnie boki i gotujemy na małym ogniu przez około 3-4 minuty.

Farsz na pierogi z soczewicą

Bardzo zdrowe i smaczne pierogi z soczewicą można przygotować w bardzo prosty sposób.

Do farszu potrzeba:

  • 250 gramów soczewicy (przed gotowaniem),
  • 50 gramów masła,
  • 2 średnie cebule,
  • 1 kostka rosołowa,
  • sól i pieprz

Soczewicę płuczemy, gotujemy do miękkości w wodzie z kostką rosołową. Po ugotowaniu odcedzamy. Cebulę siekamy, dusimy na maśle, dodajemy soczewicę, blendujemy i doprawiamy do smaku. Farsz na pierogi nakładamy na ciasto i formujemy pierogi.

Farsz na pierogi z soczewicą i pieczarkami

Można wypróbować jeszcze inny przepis na farsz do pierogów z soczewicą, dodając pieczarki, które wzbogacą smak dania.

Potrzebne składniki:

  • 500 gramów pieczarek,
  • 1 szklanka soczewicy (przed gotowaniem),
  • 2 cebule,
  • 1-2 łyżeczki majeranku,
  • sól, pieprz.

Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, odcedzamy. Na patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Oczyszczamy pieczarki, kroimy na niewielkie kawałki i dodajemy do cebuli. Smażymy aż do momentu odparowania wody i zarumienienia pieczarek. Soczewicę i pieczarki po ostygnięciu krótko beldujemy, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Farsz nakładamy na rozwałkowane ciasto.

Farsz na pierogi z kaszą gryczaną i orzechami

Pierogi wyśmienicie smakują także z kaszą gryczaną i orzechami. Do przygotowania farszu niezbędne są następujące składniki:

  • pół szklanki nieugotowanej kaszy gryczanej (najlepiej białej),
  • szklanka bulionu,
  • mała cebula
  • 500 gramów posiekanych orzechów włoskich,
  • 100 gramów twardego sera feta
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki oleju,
  • sól, pieprz, materanek

Kasze gryczaną gotujemy w bulionie, aż kasza wchłonie cały płyn. Studzimy. Siekamy i smażymy cebulę. Mieszamy z kaszą, posiekanymi orzechami, startą na tarce fetą i natką. Doprawiamy pieprzem i majerankiem. Kładziemy po łyżce farszu i lepimy pierogi.

Farsz na pierogi z kaszą jaglaną

Warto przygotować również pierogi z kaszą jaglaną, bardzo zdrowe, sycące i smaczne. Przepis na nadzienie jest bardzo prosty. Potrzeba:

  • 250 gramów tłustego twarogu,
  • 250 gramów ugotowanej kaszy jaglanej
  • 3 łyżki cukru,
  • szczypta soli

Gotujemy kaszę jaglaną, studzimy aż będzie zimna. Ser rozgniatamy praską do ziemniaków, łączymy z kaszą, doprawiamy cukrem i solą, mieszamy.

A Wy jakie lubicie pierogi? Z jakim farszem?

4 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj