Zakwas buraczany – tani pomysł na zdrowie

17

Buraki to nasze rodzime złoto zakopane w ziemi. Niestety często niedoceniane i zapomniane. Widać jednak światełko w tunelu. Ostatnio pojawiają się dobre tendencje w kierunku odczarowania tego warzywa. Dowody? Dieta buraczana, maseczka z buraka czy kiszone buraki. Coraz głośniej mówi się o niezwykłych właściwościach buraków. Chcesz je odkryć natychmiast i w bombowej dawce? Wypróbuj zakwas buraczany, czyli sfermentowany sok z buraków! Nie tylko jako baza do barszczu, ale do codziennego picia! To się opłaca!

Zakwas buraczany – wypróbuj już dziś!

Istnieje wiele powodów, dla których warto wypróbować zakwas buraczany. Potrzebujesz konkretów? Oto one.

zakwas buraczany

  • zakwas buraczany to potężna dawka witamin (A, C, E, B6, K, kwasu foliowego), dostarcza magnezu, fosforu, potasu,
  • dodaje energii,
  • walczy ze zmęczeniem,
  • ma silne działanie przeciwzapalne,
  • obniża zbyt wysokie ciśnienie krwi,
  • ułatwia zasypianie, dba o dobry sen,
  • natychmiast dodaje blasku skórze,
  • poprawia stan włosów i paznokci,
  • spowalnia proces starzenia,
  • wzmacnia odporność,
  • chroni przed chorobami,
  • poprawia skupienie, pamięć i koncentrację,
  • walczy z kacem,
  • chroni przed nowotworami,
  • jest wskazany dla kobiet w okresie menopauzy, bo łagodzi jej objawy,
  • niweluje wzdęcia, zaparcia i problemy trawienne,
  • wspomaga metabolizm i utrzymanie prawidłowej wagi,
  • betanina zawarta w burakach działa ochronnie na wątrobę,
  • zakwas buraczany jest szczególnie polecany osobom ze zwiększonym zapotrzebowaniem na żelazo lub z niedoborem tego składnika we krwi.

Jak zrobić zakwas buraczany?

Przygotuj 3 litrowy słoik lub butelkę (albo kilka mniejszych), lejek, gazę.

Do przygotowania zakwasu potrzeba:

  • 1,5 kg świeżych, najlepiej ekologicznych buraków
  • 1,5 łyżki soli morskiej
  • 1,5 litra wody mineralnej
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 liści laurowych
  • dobrej jakości chleb na zakwasie/sok z kiszonej kapusty/ogórków kiszonych – które przyspieszą powstawanie zakwasu.

Dokładnie umyj słoik/butelką, wyparz. Zagotuj wodę z solą. Ostudź ją do temperatury pokojowej. Umyj i obierz buraki, pokrój w grubsze plastry. Obierz i zmiażdż czosnek. Wrzuć do słoika buraki, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, przykryj kromką chleba razowego. Zalej wodą z solą w temperaturze pokojowej. Słoik przykryj gazą lub połóż zakrętkę w taki sposób, by zapewnić stały dopływ powietrza do słoika. Postaw słoik z dala od okna, w ciepłym miejscu.

Przez pierwsze 7 dni na zakwasie może zbierać się biała piana. Zbieraj ją raz dziennie wyparzoną drewnianą łyżką.

Po 3 dniach wyłów i wyrzuć chleb (by nie spleśniał). W razie potrzeby uzupełnij braki wody. Wszystkie buraki powinny znajdować się w wodzie. Zakwas jest gotowy po około 7 dniach.

Pij pół szklanki każdego dnia. Efekty zauważysz bardzo szybko, może już od razu!

17 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here