Buraki to nasze rodzime złoto zakopane w ziemi. Niestety często niedoceniane i zapomniane. Widać jednak światełko w tunelu. Ostatnio pojawiają się dobre tendencje w kierunku odczarowania tego warzywa. Dowody? Dieta buraczana, maseczka z buraka czy kiszone buraki. Coraz głośniej mówi się o niezwykłych właściwościach buraków. Chcesz je odkryć natychmiast i w bombowej dawce? Wypróbuj zakwas buraczany, czyli sfermentowany sok z buraków! Nie tylko jako baza do barszczu, ale do codziennego picia! To się opłaca!
Zakwas buraczany – wypróbuj już dziś!
Istnieje wiele powodów, dla których warto wypróbować zakwas buraczany. Potrzebujesz konkretów? Oto one.
- zakwas buraczany to potężna dawka witamin (A, C, E, B6, K, kwasu foliowego), dostarcza magnezu, fosforu, potasu,
- dodaje energii,
- walczy ze zmęczeniem,
- ma silne działanie przeciwzapalne,
- obniża zbyt wysokie ciśnienie krwi,
- ułatwia zasypianie, dba o dobry sen,
- natychmiast dodaje blasku skórze,
- poprawia stan włosów i paznokci,
- spowalnia proces starzenia,
- wzmacnia odporność,
- chroni przed chorobami,
- poprawia skupienie, pamięć i koncentrację,
- walczy z kacem,
- chroni przed nowotworami,
- jest wskazany dla kobiet w okresie menopauzy, bo łagodzi jej objawy,
- niweluje wzdęcia, zaparcia i problemy trawienne,
- wspomaga metabolizm i utrzymanie prawidłowej wagi,
- betanina zawarta w burakach działa ochronnie na wątrobę,
- zakwas buraczany jest szczególnie polecany osobom ze zwiększonym zapotrzebowaniem na żelazo lub z niedoborem tego składnika we krwi.
Jak zrobić zakwas buraczany?
Przygotuj 3 litrowy słoik lub butelkę (albo kilka mniejszych), lejek, gazę.
Do przygotowania zakwasu potrzeba:
- 1,5 kg świeżych, najlepiej ekologicznych buraków
- 1,5 łyżki soli morskiej
- 1,5 litra wody mineralnej
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 6 ząbków czosnku
- 5 liści laurowych
- dobrej jakości chleb na zakwasie/sok z kiszonej kapusty/ogórków kiszonych – które przyspieszą powstawanie zakwasu.
Dokładnie umyj słoik/butelką, wyparz. Zagotuj wodę z solą. Ostudź ją do temperatury pokojowej. Umyj i obierz buraki, pokrój w grubsze plastry. Obierz i zmiażdż czosnek. Wrzuć do słoika buraki, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, przykryj kromką chleba razowego. Zalej wodą z solą w temperaturze pokojowej. Słoik przykryj gazą lub połóż zakrętkę w taki sposób, by zapewnić stały dopływ powietrza do słoika. Postaw słoik z dala od okna, w ciepłym miejscu.
Przez pierwsze 7 dni na zakwasie może zbierać się biała piana. Zbieraj ją raz dziennie wyparzoną drewnianą łyżką.
Po 3 dniach wyłów i wyrzuć chleb (by nie spleśniał). W razie potrzeby uzupełnij braki wody. Wszystkie buraki powinny znajdować się w wodzie. Zakwas jest gotowy po około 7 dniach.
Pij pół szklanki każdego dnia. Efekty zauważysz bardzo szybko, może już od razu!
Chorują na anemię i usłyszałam o tym zakwasie od mojej przyjaciółki. Piję go i naprawdę mogę polecić. 😊
uwielbiam smoothie z buraka! 😀 szczegolnie z dodatkiem jabłka! 😀
Właśnie dzisiaj zrobiłam
super 🙂
Uwielbiam pod każdą postacią
Całą rodziną kochamy buraki i wszystko co z nich
Uwielbiam buraki pod każdą postacią ale kiszone to mój no.1 – piję nie tylko ten zakwas ale wpylam buraczki do obiadu,do śniadania i bez okazji 😀
Właśnie dzisiaj zrobiłam
Nigdy mi
się nie znudzą👍pozdrawiam
Uwielbiam buraki ,pod każdą postacią.
Pije przez okres zimowy od 5 lat nie ocenione dobro
a takie kiszone buraki są super dodatkiem do kolorowych sałatek
Latem schłodzony super na ugaszenie pragnienia👍
Gotowy zakwas zlewamy do butelek i przechowujemy w lodówce?Co robicie z buraków?
Uwielbiam zakwas z buraków. Jesienią wzmacniam odporność właśnie zakwasem. Pije codziennie po łyżce stołowej przez około trzy miesiące i nie wiem co to grypa i przeziębienie.
Uwielbiamy! Super na jesień!
Oj tak, zakwas to ja robie juz od sierpnia 😉 poję wszystkich moich domowników tym cudem 🙂 jest dobry i zdrowy 🙂
A jaki dobry barszczyk na takim zakwasie 🙂
Dawno nie robiłam zakwasu. Kiedyś piłam go regularnie i świetnie działał na mój metabolizm. Dziękuję za przypomnienie! 🙂 A barszczyk na swoim zakwasie jest najlepszy 🙂