Najpopularniejszy ryż, do którego przywykliśmy i który jemy zdecydowanie najczęściej to ryż biały. Ma on najbardziej delikatny smak, jest też lekkostrawny. Istnieją jednak zdrowsze opcje, takie jak dziki ryż. Czym się wyróżnia i dlaczego warto go wybrać?
Dziki ryż to nie ryż
Choć poszukując dzikiego ryżu, rozglądamy się za opakowaniem, na którym będzie widniał napis “ryż”, to tak naprawdę w środku nie odnajdziemy ryżu, ale…trawę.
Ryż dziki jest odmianą rośliny wiechlinowatej, to ziziania wodna. Nazywany jest także “owsem wodnym”. Może być spożywany przez osoby z celiakią, diabetyków, a także osoby z wysokim ciśnieniem krwi.
Ryż dziki jest tak nazywany, bo gotuje się go jak ryż. Wygląda również jak ryż.
Istnieją cztery gatunki dzikiego ryżu. Jeden pochodzi z Azji, gdzie zbierany jest jako warzywo. Pozostałe trzy pochodzą z Ameryki Północnej i są to ziarna.
100 gram ryżu dzikiego to 357 kalorii.
Jak smakuje ryż dziki?
Ryż dziki ma bardziej intensywny, orzechowy smak. Jego ziarna wyróżniają się ciemnobrązową barwą.
![]()
Dlaczego warto jeść ryż dziki?
Przede wszystkim ze względu na skład. Zawiera:
- dwa razy więcej białka od brązowego ryżu
- trzydzieści razy więcej antyoksydantów od ryżu białego, antyoksydanty chronią przed starzeniem, wieloma chorobami, w tym przed nowotworami
- ma więcej błonnika niż ryż brązowy
- nie zawiera sodu, dlatego jest polecany osobom z wyższym ciśnieniem krwi
- zawiera mnóstwo witaminy C i B (B1,B2, B3, B4, B6 i B9), a także witaminę K
- zawiera dużo żelaza, polecany jest osobom borykającym się z niedoborem tego składnika
- dostarcza cynk, magnez, mangan, miedź, potas,
- jest wolny od popularnego alergenu – glutenu.
Udowodniono także, że spożywanie dzikiego ryżu zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Ponadto może zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy typy 2 aż o 30%!
Przeczytaj, dlaczego warto jeść kaszę gryczaną.
![]()
Dziki ryż jemy podobnie jak ryż biały czy brązowy. Podajemy go do mięs, warzyw, wykorzystujemy jako dodatek w sałatkach, itd.
Słyszałam o jego właściwościach, sama jednak nigdy go nie jadłam.
Jadłam ale mi nie smakował ‘/
nie jadłam, bo unikam nadmiaru błonnika 🙁
Jem od czasu do czasu, ale nie jest to mój ulubiony ryż 🙂
Bardzo go lubię 🙂
Kiedyś w restauracji jadłam mieszany dziki z białym, bardzo mi to smakowało. Potem szukałam dzikiego ryżu w sklepie, ale cena przekonałam mnie, że jeszcze nie tym razem go kupię.
Co jakiś czas próbuję, ale jakoś nie mogę się do niego przekonać 😛