4 pomysły na zdrowe przekąski. Warto!

2

Gdy nachodzi nas ochota na przekąskę, często sięgamy po coś, co mamy pod ręką. Problem w tym, że zazwyczaj to “coś” jest niezdrowe. I zamiast nasycić, daje tylko na chwilę spokój. Za moment znowu chce się nam jeść. Dlatego warto wybierać mądrze, to znaczy od razu sięgać po zdrową przekąskę. Czyli po co?

przekąski

Jabłka

To nie będzie odezwa pod tytułem – “jedzmy jabłka, one rozwiążą wszystkie nasze problemy”, bo jabłka to nie remedium na nasze troski. To jednak owoc niezwykły, który jeśli zastąpi nam inne niezdrowe przekąski, może wzmocnić naszą odporność, usprawnić trawienie i zmniejszyć głód (chroniąc nas przed przytyciem).

  • jabłka są niskokaloryczne,
  • dostarczają mnóstwa witamin, minerałów, błonnika,
  • chronią przed rozwojem wielu chorób, np. cukrzycy,
  • wspomagają utrzymanie zdrowej wagi ciała,
  • pomagają w trawieniu,
  • chronią przed obrzękami.

Jabłka można jeść przez cały rok. Mamy do wyboru aż 10 tysięcy odmian. Prawda, że sporo?

Orzechy

Orzechy są idealną pożywną przekąską. Niewiele osób jednak wie, że ich jedzenie pomaga zapobiegać nowotworom, chorobom serca, a nawet depresji.

Niektórzy boją się jednak orzechów z uwagi na ich wysoką kaloryczność. Tak, to prawda, orzechy mają sporo kalorii, ale dostarczają też zdrowych tłuszczy, pozwalają ponadto szybko się nasycić. Badania pokazują, że osoby jedzące orzechy ważą mniej…

Chipsy z jarmużu

Chipsy nie są zdrowe. Niestety, choć wiele osób je uwielbia i nie umie sobie odmówić kolejnego chipsa, po otwarciu opakowania, to jest to jeden z najgorszych wyborów. Co innego domowe chipsy z jarmużu.

Jarmuż jest źródłem przeciwutleniaczy, zawiera mnóstwo błonnika. Wykazano, że jedzenie jarmużu może obniżać ciśnienie krwi, a nawet zapobiegać niektórym nowotworom.

Przygotowanie chipsów z jarmużu jest bardzo proste. Wystarczy szklanka liści jarmużu, jedna łyżka oliwy z oliwek oraz 1/4 łyżeczki soli. Wszystkie składniki mieszamy. Wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 175 stopni.

Ogórek, marchewka i hummus

Warto jeść warzywa, które dostarczają mnóstwo witamin, minerałów i błonnika. Niestety nie wszystkim surowe warzywa smakują, dlatego dobrze je połączyć z wyrazistymi pastami, na przykład hummusem.

Hummus to pasta przygotowana z ciecierzycy, oliwy z oliwek i czosnku. Takie połączenie składników wykazuje silne działanie przeciwzapalne, może też wspierać zdrowie serca.Chrupmy na zdrowie!

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj