Latte z kurkumy – smaczna i zdrowa alternatywa dla kawy

16

Rozgrzewająca, odżywiająca i pobudzająca? Latte z kurkumy, złote mleko, czy inaczej złota latte (turmeric latte). To napój mający tę przewagę nad kawą, że dostarcza mnóstwo przeciwutleniaczy. Szybko wzmacnia i chroni przed chorobami. A do tego pięknie wygląda, ma złoty kolor i jest smaczna. Warto pić na zdrowie!

Kurkuma do zadań specjalnych

Żółty proszek, przyprawa. Pozyskiwana z kurkumy, wieloletniej rośliny zielnej, imbirowatej. Znanej również pod nazwą – Curcuma longa. Doskonała do zup, nadająca im pięknego słonecznego koloru.

Używana również do ryżu, żeby ten zmienił barwę. Niektórzy dodają ponadto kurkumę do panierki, w tym samym celu. Można połączyć ją z masłem. W ten sposób można czarować kurkumą na wiele różnych sposobów.

A że warto to robić nie tylko z uwagi na walory estetyczne, udowodnili badacze na całym świecie.

Kurkuma jest po prostu zdrowa.

Jakie właściwości zdrowotne ma kurkuma?

Kurkuma to dobrze znana przyprawa na całym świecie. Stosowana w celach leczniczych już od tysięcy lat, zwłaszcza w krajach azjatyckich. Zawiera wysoko oceniany w świecie naukowym polifenol kurkuminę, który pomaga w minimalizowaniu wielu negatywnych symptomów i objawów mogących wystąpić w każdym organizmie.

Przede wszystkim oddziałuje na stany zapalne, działając silnie przeciwzapalnie. Pomaga je usuwać i dzięki temu zmniejsza ryzyko rozwoju choroby. W ten sposób systematycznie używana kurkuma może minimalizować niemal każdy czynnik zapalny występujący w organizmie. Sprawdza się również w ograniczaniu bolesności mięśni. Pomaga przyspieszyć proces regeneracji.

Z drugiej strony niektóre wyniki badań wskazują, że samo spożywanie kurkuminy w formie przyprawy to za mało. Jej biodostępność jest po prostu zbyt niska, żeby mogła być skuteczna. Samej kurkuminy jest za mało i zbyt słabo się ona wchłania.

Jednak badacze znaleźli i na to sposób. Zdecydowali się połączyć kurkumę z czarnym pieprzem, co wielokrotnie ma zwiększać jej wchłanianie i tym samym podnosić jej skuteczność stosowania.

Jak smakuje kurkuma?

Choć kurkumę stosujemy zwykle do dań, to można ją dodawać również do napojów. Nawet w dużych ilościach jej smak jest akceptowalny. Jej słodki i trochę ostry smak dodaje charakteru napojom. Może działać pobudzająco i rozgrzewająco.

Osoby, które spróbowały kurkumy jako dodatek do latte mają najczęściej doskonałe opinie na jej temat.

Zalety latte z kurkumy

Latte z kurkumy to prosty w przygotowaniu napój, stosunkowo tani i mający mnóstwo korzyści. Jego stosowanie dzień po dniu wzmacnia organizm, chroni przed sezonowymi infekcjami, a także poważnymi, zagrażającymi życiu chorobami.

Jak działa latte z kurkumy?

  • jest to zdrowa alternatywa dla kawy
  • ma niesamowity skład
  • dostarcza ważnych składników odżywczych
  • wzmacnia organizm
  • chroni przed chorobami
  • ma silne działanie przeciwzapalne
  • smaczny, kremowy napój
  • można dodać ulubione mleko oraz słodzik

latte z kurkumy

Jak przygotować latte z kurkumy?

Będziesz potrzebować:

  • 3 cm kawałek świeżej kurkumy, startego na tarce
  • 2 cm świeżego imbiru startego na tarce
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 1 czubata łyżka miodu
  • 1 czubata łyżka masła orzechowego
  • 1/2 do 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta soli

Wszystkie składniki mieszamy aż będą gładkie i pieniste. Dodajemy szklankę ulubionego mleka lub wody, wszystko podgrzewamy w garnku i przelewamy do kubków, posypujemy cynamonem i pijemy.

Smacznego!

16 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj