Rozgrzewająca, odżywiająca i pobudzająca? Latte z kurkumy, złote mleko, czy inaczej złota latte (turmeric latte). To napój mający tę przewagę nad kawą, że dostarcza mnóstwo przeciwutleniaczy. Szybko wzmacnia i chroni przed chorobami. A do tego pięknie wygląda, ma złoty kolor i jest smaczna. Warto pić na zdrowie!
Kurkuma do zadań specjalnych
Żółty proszek, przyprawa. Pozyskiwana z kurkumy, wieloletniej rośliny zielnej, imbirowatej. Znanej również pod nazwą – Curcuma longa. Doskonała do zup, nadająca im pięknego słonecznego koloru.
Używana również do ryżu, żeby ten zmienił barwę. Niektórzy dodają ponadto kurkumę do panierki, w tym samym celu. Można połączyć ją z masłem. W ten sposób można czarować kurkumą na wiele różnych sposobów.
A że warto to robić nie tylko z uwagi na walory estetyczne, udowodnili badacze na całym świecie.
Kurkuma jest po prostu zdrowa.
Jakie właściwości zdrowotne ma kurkuma?
Kurkuma to dobrze znana przyprawa na całym świecie. Stosowana w celach leczniczych już od tysięcy lat, zwłaszcza w krajach azjatyckich. Zawiera wysoko oceniany w świecie naukowym polifenol kurkuminę, który pomaga w minimalizowaniu wielu negatywnych symptomów i objawów mogących wystąpić w każdym organizmie.
Przede wszystkim oddziałuje na stany zapalne, działając silnie przeciwzapalnie. Pomaga je usuwać i dzięki temu zmniejsza ryzyko rozwoju choroby. W ten sposób systematycznie używana kurkuma może minimalizować niemal każdy czynnik zapalny występujący w organizmie. Sprawdza się również w ograniczaniu bolesności mięśni. Pomaga przyspieszyć proces regeneracji.
Z drugiej strony niektóre wyniki badań wskazują, że samo spożywanie kurkuminy w formie przyprawy to za mało. Jej biodostępność jest po prostu zbyt niska, żeby mogła być skuteczna. Samej kurkuminy jest za mało i zbyt słabo się ona wchłania.
Jednak badacze znaleźli i na to sposób. Zdecydowali się połączyć kurkumę z czarnym pieprzem, co wielokrotnie ma zwiększać jej wchłanianie i tym samym podnosić jej skuteczność stosowania.
Jak smakuje kurkuma?
Choć kurkumę stosujemy zwykle do dań, to można ją dodawać również do napojów. Nawet w dużych ilościach jej smak jest akceptowalny. Jej słodki i trochę ostry smak dodaje charakteru napojom. Może działać pobudzająco i rozgrzewająco.
Osoby, które spróbowały kurkumy jako dodatek do latte mają najczęściej doskonałe opinie na jej temat.
Zalety latte z kurkumy
Latte z kurkumy to prosty w przygotowaniu napój, stosunkowo tani i mający mnóstwo korzyści. Jego stosowanie dzień po dniu wzmacnia organizm, chroni przed sezonowymi infekcjami, a także poważnymi, zagrażającymi życiu chorobami.
Jak działa latte z kurkumy?
- jest to zdrowa alternatywa dla kawy
- ma niesamowity skład
- dostarcza ważnych składników odżywczych
- wzmacnia organizm
- chroni przed chorobami
- ma silne działanie przeciwzapalne
- smaczny, kremowy napój
- można dodać ulubione mleko oraz słodzik
Jak przygotować latte z kurkumy?
Będziesz potrzebować:
- 3 cm kawałek świeżej kurkumy, startego na tarce
- 2 cm świeżego imbiru startego na tarce
- szczypta czarnego pieprzu
- 1 czubata łyżka miodu
- 1 czubata łyżka masła orzechowego
- 1/2 do 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- szczypta soli
Wszystkie składniki mieszamy aż będą gładkie i pieniste. Dodajemy szklankę ulubionego mleka lub wody, wszystko podgrzewamy w garnku i przelewamy do kubków, posypujemy cynamonem i pijemy.
Smacznego!
Nigdy nie piłam, więc chętnie spróbuję. 😊
🙂
Ciekawy pomysł 🙂
Też tak myślę 🙂
Brzmi ciekawie, muszę wypróbować 🙂
🙂
Ciekawa jestem jak to smakuje i gdzieś juz mi się ta late żucia z kurkumy 🙂
🙂
Ciekawy pomysł, ale jak kawę uwielbiam 🙂
Ja kawy nie piję w ogóle 😉
Bardzo mi się podoba, a kurkumę uwielbiam. Koniecznie wypróbuję 🙂
Daj znać 🙂
Nigdy wcześniej nie słyszałam o takim napoju, ale z chęcią go spróbuję 🙂 Jestem miłośniczką kawy, ale lubię poznawać też nowe smaki 😉
I super 🙂
Ciekawe jak ze smakiem, ale zapowiada się interesująco 😉
🙂