Prawdziwa bomba witaminowa, która wzmacnia, dodaje sił i pozwala przezwyciężyć infekcję? Oto ona – połączenie imbiru, z cytryną i miodem. Prosty i tani patent, by przetrwać najgorszy czas sezonowych chorób. Wypróbuj.
Jak działa imbir?
Imbir zawiera związki gingerole i shogaole, które sprawiają, że ma on silne właściwości lecznicze: przeciwzapalne i antybakteryjne.
Istnieje wiele badań, które pokazują, że imbir może skutecznie zapobiegać infekcjom. Poprzez wzmocnienie ciała, chroni przed zachorowaniami, ułatwia walkę z zagrożeniem, a gdy już dojdzie do infekcji – wspomaga minimalizowanie negatywnych objawów.
W badaniu z 2011 roku wykazano, że imbir działa przeciwbakteryjnie, dużo silniej od wielu antybiotyków. Znane jest także działanie antywirusowe imbiru. Wykazano, że ten naturalny składnik doskonale walczy z bólem i gorączką. Świeży imbir idealnie radzi sobie w walce z infekcjami dróg oddechowych.
- imbir może pomóc w zapobieganiu chorobom,
- zmniejsza stany zapalne,
- minimalizuje ból gardła.
Poza tym imbir świetnie rozgrzewa.
Moc cytryny?
Cytryna to doskonałe źródło witaminy C i bioflawonoidów. Niektóre badania pokazują, że cytryna działa też antybakteryjnie.
- cytryny dostarczają witaminy C, naturalnego przeciwutleniacza, który jest doskonałym składnikiem wzmacniającym i skracającym czas choroby.
- wykazuje działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne,
- cytryna zawiera też potas wzmacniający działanie nerek i ułatwiający wypłukiwanie toksyn z organizmu,
- cytryna wzmacnia układ odporności pomaga w szybszym poradzeniu sobie z infekcją.
Wypróbuj syrop z cytryny na przeziębienie – genialnie wzmacniający i skracający czas infekcji.
Miód najlepszy naturalny antybiotyk?
Na koniec miód – smaczny i dostępny w wielu wersjach.
Naukowcy z Oksfordu udowodnili, że miód to doskonała recepta na przeziębienie, grypę i infekcje typowe dla okresu jesienno-zimowego. Zdecydowali się oni przeanalizować aż 14 badań, które porównywały działanie miodu z innymi metodami – w tym antybiotykami i sterydami. Okazało się, że miód jest skuteczniejszy od wszystkich innych metod.
Upublicznienie tych wyników spowodowało jednak falę krytyki. Świat naukowców wskazał, że niezbędne są dalsze badania w tym temacie.
Nikt jednak nie ma wątpliwości, że miód:
- doskonale wzmacnia,
- działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie,
- zmniejsza ból gardła,
- pozwala walczyć z kaszlem.
Połącz siłę imbiru, cytryny i miodu
Mając na uwadze, że powyższe naturalne produkty takie, jak imbir, cytryna i miód są tak skuteczne, do tego tanie i łatwo dostępne warto je stosować. Dobrze zintensyfikować ich moc.
Najprostszy sposób to wrzucenie powyższych składników do ciepłej, ale nie gorącej herbaty.
Można też przygotować syrop z imbiru, cytryny i miodu.
Dwie cytryny parzymy i kroimy na kawałki (nie obieramy ze skórki), dodajemy obrany i pokrojony na kawałki imbir, zalewamy miodem, by zakryć całą zawartość i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Następnie mieszamy i spożywamy każdego dnia po kilka łyżeczek. Możemy dodać łyżeczkę syropu do ciepłej wody i tak przygotowany napój wypić.
Syrop przechowujemy w lodówce.
Smacznego i na zdrowie!
Uwielbiam i cenię sobie to połączenie.
Od roku używam imbir. Nie pamietam kiedy byłam chora.
Zimą imbir i cytryna to moje ulubione dodatki do herbaty