Rukola (znana także jako włoska rzeżucha, rokietta siewna) to dobrze znana roślina spokrewniona z rzodkiewką i chrzanem. Pochodzi z regionu śródziemnomorskiego. W niektórych krajach stosowana jest jako zamiennik pieprzu, tworzy się z niej też musztardę. Ma orzechowy, pikantny smak, dlatego wśród sałatowych jest bardzo wyrazista. Można ją kochać lub nie znosić. A Ty, do której grupy należysz? Wiesz, co zrobić z rukoli w kuchni?
Jakie właściwości ma rukola?
Rukola jest bardzo zdrowa i z tego powodu warto ją systematycznie jeść. Oczywiście także dla niezwykłego smaku! Jedno z badań pokazało, że roślina ta wykazuje działanie antynowotworowe.
Niech często gości na Twoim talerzu. Ma bowiem mnóstwo:
- błonnika zapewniającego sytość i dobre trawienie,
- ma niską zawartość kalorii,
- niewiele cukru i tłuszczu,
- ma mnóstwo wapnia, wspomagającego krzepnięcie krwi oraz zdrowie kości,
- dostarcza potasu, wspomagającego zdrowie serca, mogącego neutralizować działanie sodu (wspomagająco działa, obniżając ciśnienie krwi)
- witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę K, witaminę A.
Co zrobić z rukoli?
Rukola dodaje charakteru każdej sałatce. Dodana do ulubionej potrawy wzmocni jej smak. Często występuje w towarzystwie innych sałat, szpinaku, które nieco “uspokajają” jej pikantne walory.
Wiele osób posypuje rukolą kanapki, a także pizzę, czy zapiekanki. Bardzo popularne jest też pesto z rukoli. Po ugotowaniu rukola traci swojego pieprznego charakteru, ciekawie komponuje się z serem, dynią i makaronem. Ciekawym pomysłem jest przygotowanie mięsa zapiekanego z rukolą i z serem. Z rukolą dobrze komponuje się kasza jaglana, truskawki, granat, maliny, arbuz a także grillowany łosoś. Wypróbuj też przepis na pieczonego kalafiora na rukoli.
Rukola bardzo często gości w mojej kuchni. 😊
A człowiek tylko zawsze sałatka. Widzę, że zdecydowanie za rzadko kupuję rukolę. Chętnie następnym razem się skuszę i wykorzystam jako dodatek do kanapek.
Ja rukolę lubię juz bardzo długo… Pierwszy raz jadłam ja właśnie w Norwegii dwadzieścia lat temu i pierwsze spojrzenie to ze podali nam mlecz do przystawki 🙂 🙂 długo to będę jeszcze wspominać 🙂
Rukole używam bardzo często i prawie do wszystkiego do czego można ją dodać 😉 do sałatek, pizzy i makaronów… Uwielbiam ją 🙂
Ja uwielbiam rukolę do pizzy, kanapek, sałatek 🙂 szkoda że tak wolno rośnie…
Mogłabym dodawać do wszystkiego… Lubię rukolę na równi z bazylią 🙂