Okap w kuchni ma jasny cel. Powstał po to, by pochłaniać wilgoć i intensywne zapachy, nie pozwalając na ich roznoszenie się po domu. W ten sposób chroni meble przed wilgocią i tłuszczem. Jednak czy rzeczywiście jest niezbędny? Okazuje się, że mnóstwo osób radzi sobie bez niego.
Mam, ale nie używam
“Nie trzeba. Ja przez blisko 40 lat nie miałam, teraz mam i jakoś nie lubię go włączać. Jest hałaśliwy, dlatego używam go tylko, gdy coś smażę lub gotuję coś, co ewidentnie pachnie nieładnie, np. kapustę lub kalafiora”. Marta
“Moja mama używa tylko jako oświetlenie, siostra tak jak i ja obok ma okno, wiec uchyla”. Ewelina
“Mam okap, ale nie używam go. Nie lubię jak mi warczy nad głową. Zamierzam wymieniać kuchnię, nowa będzie bez.” Grażyna
“My właśnie jesteśmy na etapie tworzenia nowej kuchni i zrezygnowaliśmy z okapu, bo gotujemy głównie w Thermomixie, pieczemy w piekarniku, a płyta wykorzystywana rzadko. Nowa kuchnia bez okapu – najważniejsze stworzyć ją pod swoje potrzeby.” Ewelina
“Ja dużo gotuję i nigdy nie używałam okapu. Zawsze okno uchylone podczas gotowania a okap głównie był i łapał kurz ” Ewa
“Ja nie mam, czasem śmierdzi np. cebulą czy rybą, ale prócz tego nic się nie dzieje. Kuchenka gazowa, na ścianie szafka“. Justyna
Sucho i bez tłuszczu
“Ja nie wyobrażam sobie gotować obiad bez okapu, całą para się skrapla na meblach, na płycie, którą mam na ścianie, a jak włączę to suchutko“. Kasia
“Jeśli ma się gaz, to warto mieć okap. Inaczej szkoda mebli, szafek, wszystko się klei, żółknie bez okapu”. Elżbieta
“Używam okapu od 25 lat i dla mnie jest niezbędny. Ładnie wyciąga zapachy, parę”. Teresa
“Mieliśmy kuchnię otwartą na jadalnię, nie używaliśmy okapu, bo uważaliśmy, że nie ma potrzeby. Póki sufit nam nie spuchł i nie zaczęła odpadać farba z tynkiem. W zimie zaparowane okna w obu pomieszczeniach, mokre szafki, mokre fronty, potem zacieki”. Anna
Czy montować okap?
Kuchnia najlepiej gdy jest skrojona do naszych potrzeb. Warto zastanowić się zatem, jak często będziemy gotować i w jaki sposób. Jeśli używamy gazu, okap możemy pozwolić nam uniknąć gromadzenia się tłuszczu na meblach. Jednak jeśli korzystamy głównie z piekarnika lub nowoczesnych urządzeń do gotowania, okap może okazać się zbędny, zwłaszcza jeśli lubimy gotować przy otwartym oknie.
Inna sytuacja, gdy mamy otwartą kuchnię – wtedy okap wydaje się niezbędny, by uniknąć roznoszenia się zapachów po domu, inna, gdy kuchnia jest zamknięta – wtedy teoretycznie można pomyśleć o tym, żeby nie mieć okapu.
Wiele osób narzeka na głośną pracę okapów (są na rynku modele cichsze, ale droższe). Niektórzy mimo że mają tego typu sprzęt, to go nie używają lub wykorzystują w innym celu niż jego przeznaczenie, czyli na przykład w formie oświetlenia.
Jeśli gotujemy bez okapu, warto często wietrzyć kuchnię oraz gotować przy otwartym oknie, by umożliwić ujście wilgotnemu powietrzu. Poza tym w przypadku kuchenki gazowej czeka nas częstsze sprzątanie.
Ja również używam tylko do zniwelowania nieprzyjemnych zapachów. 😊