W świecie, w którym każdy ekspert ma inną opinię na temat dobrych sposobów na zdrowie, dbanie o siebie może być prawdziwym wyzwaniem. Odnalezienie badań na temat tego, co jest zdrowe, bardzo szybko może skutkować wskazaniem także takich, które niosą wniosek, że te same produkty wcale dobre dla nas nie są. Łatwo się w tym wszystkim zgubić. Rozwiązanie jest chyba tylko jedno – po prostu sprawdzać. Dochodzić do swoich wniosków metodą prób i błędów. Właśnie wtedy może się okazać, że owsianka uchodząca za szalenie zdrową wcale nie jest najlepszą opcją na śniadanie. I o tym też mówią
eksperci, a przynajmniej niektórzy z nich….tylko nie wszyscy chcą słuchać.
Czy owsianka jest zdrowa?
Czy owsianka jest zdrowa? To zależy, co zamiast tej owsianki miałabyś zjeść. Jeśli na przykład płatki kukurydziane z mlekiem, to owsianka jest zdrowa, bo stanowi dużo lepszy wybór od słodzonych i przetworzonych płatków. Jeśli jednak masz do wyboru omlet z warzywami i owsiankę z owocami, to generalnie lepszy będzie omlet. Przynajmniej według wielu ekspertów. Dlaczego? Z prostej przyczyny.
Owsianka błyskawicznie podniesie nam poziom cukru we krwi, doprowadzi do nagłego wzrostu energii, ale jednocześnie jej zjedzenie skończy się szybkim spadkiem poziomu cukru we krwi. Co może niestety skutkować odczuwaniem głodu na krótko po posiłku. W konsekwencji tego sięgamy po coś do jedzenia.
W ten sposób rozpoczyna się łańcuch niekorzystnych zmian. Nasz organizm mierzy się z gwałtownymi wahaniami cukru we krwi, trzustka musi produkować insulinę, żeby ten proceder zablokować, a my czujemy się zmęczone i rozdrażnione. Do tego na niekorzyść zmienia się stan cery, przyspiesza tempo starzenia, i oczywiście tyjemy.
Dlaczego warto?
Oczywiście owsianka nie jest zawsze złym wyborem, jednak według ostatnich badań jest niekoniecznie najlepszą opcją na śniadanie. Lepiej sprawdzi się na…deser. Jak pokazały badania owsianka (będąca pod względem chemicznym węglowodanem, cukrem) nie podnosi tak gwałtownie poziomu cukru we krwi, jeśli jest jedzona po posiłku składającym się z tłuszczu czy węglowodanów. Znaczenie ma nie tylko to, co się je, ale w jakiej kolejności się je.
Owsianka to wartościowy produkt, bo oczyszcza jelita. Usprawnia trawienie, pomaga pozbyć się z organizmu szkodliwych składników, w tym toksyn. Pomaga w dobrej przemianie materii, w usuwaniu wolnych rodników. Korzystnie wpływa na nastrój.
Jest doskonałym źródłem witamin i błonnika. Dostarcza głównie witamin z grupy B, a także sporą ilość zapewniającego sytość błonnika. To, co wyróżnia owsiankę to także wysoka ilość przeciwutleniaczy.
Owsianka na śniadanie to nie najlepszy wybór?
Dlaczego skoro owsianka jest tak zdrowa, tak często powoduje problemy? W praktyce nie daje sytości na długo, a osoby jedzące ją na śniadanie nadal mierzą się z sennością, obniżonym nastrojem, czy spadkiem energii? Okazuje się, że to z powodu wysokiego spożycia węglowodanów, będącego smutnym standardem w większości współczesnych krajów. Dlatego coraz głośniej mówi się o potrzebie zmniejszania ilości węglowodanów na korzyść białek i tłuszczy. To najprostszy sposób na dobre samopoczucie, mnóstwo energii, wysoką kreatywność i szczupłą sylwetkę! Dieta niskowęglowodanowa jest coraz popularniejsza na całym świecie i oceniana jako jedna ze zdrowych wybór. Choć nierzadko równie mocno co chwalona, to krytykowana. Odwraca bowiem do góry nogami całe dotychczasowe myślenie o odżywianiu.