Owsiankę można kochać lub nienawidzić. Można ją też akceptować, z rozsądku. Wiadomo przecież, że jest pożywna, stanowi świetne źródło energii, doskonale przy tym nadaje się dla osób na diecie. Dostarcza mnóstwo białka, witamin z grupy B, substancji działających antydepresyjnie. Dodatkowo jest łatwa w przygotowaniu. Można ją jeść na pierwsze, drugie śniadanie, a nawet na podwieczorek. Co jednak zrobić, by uatrakcyjnić jej smak? Oto najlepsze dodatki do owsianki. Poeksperymentuj w kuchni!
Owsianka na wodzie, na mleku a może inaczej?
Najmniej kalorii ma owsianka przygotowana na wodzie. Jednak nie wszyscy akceptują jej “podstawowy smak”. Bardzo często przyrządza się płatki owsiane na mleku krowim lub mleku roślinnym, na przykład migdałowym.
Jeśli zależy Ci na słodszym smaku, możesz spróbować ugotować owsiankę na ulubionym, naturalnym soku (najlepiej 100%, bez dodatku cukru). Świetnie sprawdza się sok ananasowy czy jabłkowy.
Przeczytaj, dlaczego warto jeść dziki ryż.
Dodatki do owsianki, czyli co smakuje najlepiej?
Owsianka ma tę ogromną zaletę, że z wieloma dodatkami smakuje wyśmienicie. Może być podawana na wiele sposobów.
- ze świeżymi owocami – właściwie wszystkimi, malinami, borówkami, brzoskwiniami, jabłkiem, gruszkami. Większe owoce można zetrzeć na tarce lub pokroić na mniejsze lub większe kawałki, w zależności od upodobania,
- ze suszonymi owocami, które możesz wrzucić do gotującej owsianki, dzięki temu będą jędrniejsze i po prostu smaczniejsze,
- z prażonymi orzechami – nadają się wszystkie,
- z pestkami słonecznika, dyni, wiórkami kokosowymi,
- z odrobiną ulubionej ciemnej czekolady startej na tarce,
- z owocami granatu,
- z orzechowym masłem – możesz dodać ulubione masło orzechowe (z orzeszków ziemnych, nerkowców, migdałów) po ugotowaniu owsianki, mieszając ją z płatkami owsianymi,
- z musem owocowym lub sokiem malinowym,
- z twarogiem lub jogurtem greckim,
- z mielonym cynamonem, gałką muszkatołową i goździkami,
- można również jeść płatki owsiane w wersji pikantnej z serem i posiekanym szczypiorkiem lub z pieczarkami i kozim serem,
- ze startą na tarce marchewką i rodzynkami,
- z miąższem dyni i dyniowymi pestkami,
- z posiekanymi daktylami i bananami,
- z granolą lub ryżem preparowanym.
A Wy jak owsiankę lubicie jeść? Macie swoje ulubione dodatki?
Mój ulubiony zestaw to owsianka na mleku i łyżeczka powideł śliwkowych… cud miód!:D
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂
ja uwielbiam owsiankę z bananem i masłem orzechowym i odrobiną gorzkiej czekolady, to taki miks dobry dla mózgu, jak mam ciężki dzień 🙂 latem uwielbiam dodawać owoce, truskawki, maliny, borówki, co jest pod ręką. Prawie zawsze daję jednak cynamon dla smaku 😉
Uwielbiam z prażonymi orzechami 🙂
Ja jem najczęściej owsiankę z owocami, musem owocowym, orzechami, bądź kokosem, którego uwielbiam. 😊
Brzmi super 🙂
U mnie owsianka z świeżymi owocami jak truskawki lub banan i orzechy 🙂 Uwielbiam taką wersję śniadania
🙂
Ja uwielbiam owsiankę na mleku kokosowym ze świeżymi owocami 🙂 pyszności, polecam 🙂
Ja uwielbiam owsiankę! i zawsze super do niej pasuje różnorodna mieszanka bakalii 🙂
Co prawda najczęściej jadam jaglankę, ale i do niej takie dodatki pasują 🙂 Z części korzystam, a resztę na pewno wypróbuję 😉
Może być i owsianka na wytrawnie a właściwie to płatki owsiane z wytrawnymi dodatkami 🙂