Dieta aspirynowa to potoczna nazwa stosowana do określenia diety niskosalicylanowej. Polecana jest osobom nietolerującym salicylanów, czyli związków będących pochodną kwasu salicylowego. Jest często stosowana w przypadku przewlekłego zapalenia zatok, astmy, pokrzywki, nawracającej biegunek czy nudności.
Skąd ta nazwa? Dieta aspirynowa?
Salicylan to naturalny związek chemiczny, który występuje w niektórych produktach spożywczych. Jest to również substancja zawarta w aspirynie, od której wzięła swoją nazwę dieta aspirynowa – czyli uboga w salicylany.
Kiedy będziesz zmuszona stosować dietę aspirynową?
Dieta aspirynowa to nie kolejna metoda odchudzająca. To sposób na poradzenie sobie z alergią lub nietolerancją pokarmową.
Jest ona zalecana w przypadku uczulenia na salicylany. Przy okazji stwierdzenia tego problemu warto sprawdzić tolerancję na żółty barwnik spożywczy i tartrazynę. Osoby nietolerujące salicylanów często źle reagują także na te składniki.
Niestety nie jest znany do końca mechanizm powstania tej nadwrażliwości. Raz nabyta nietolerancja na salicylany utrzymuje się do końca życia.
Jak objawia się alergią na salicylany?
U osób nadwrażliwych na salicylany dochodzi do uruchomienia reakcji odpornościowej organizmu, która może się manifestować na wiele sposobów:
- uporczywym kaszlem, tak zwaną astmą aspirynową,
- wysypką,
- zapaleniem zatok przynosowych,
- biegunką, nudnościami.
Na czym polega dieta niskosalicylynowa?
Osoba, która przebywa na tej diecie:
- nie powinna przyjmować aspiryny – dozwolone leki na bazie paracetamolu,
- powinnaś unikać produktów spożywczych zawierających salicylany.
Gdzie znajdują się salicylany?
Stosując dietę aspirynową, należy unikać:
- kawy, herbaty,
- piwa,
- wina, rumu i likieru.
W zamian można pić: mleko, kawę bezkofeinową, napoje zbożowe, wódkę, whisky, gin.
Należy unikać:
- słodkich ziemniaków (batatów),
- korniszonów,
- miodu,
- wielu ziół (cynamonu, pieprzu, goździków, tymianku, kurkumy, rozmarynu, itd.)
- mięty i słodyczy miętowych,
- ciast z owocami,
- migdałów, orzechów ziemnych, awokado,
- majonezu,
- oliwy z oliwek, oliwki,
- sosów sałatkowych,
- większości owoców – jabłek, moreli, jagód, wiśni, porzeczek, daktyli, winogron, rodzynek, kiwi, cytryny, melonów, pomarańczy, mandarynek, nektarynek, śliwek, ananasów, granatów.
- kiełki lucerny, szparag, burak, brokuły, chili, ogórek, oliwki, papryka, rzodkiewki, pomidory, cukinia.
Można jeść: chleby, makarony, groch, ryż, płatki śniadaniowe, domowe ciasta i ciasteczka przygotowane bez dżemu i owoców, masło, margarynę, oleje roślinne, orzechy nerkowca, banany, gruszki, papaja, rabarbar, brukselki, kapusta, seler, zielona fasolka, sałata lodowa, ziemniak, nieprzetworzone mięso, jaja, ryby, produkty mleczne, soję, ciecierzycę, soczewicę.
Przeczytaj – jak zrobić maseczkę aspirynową.
Nie słyszałam i chyba bałabym się ją stosować 🙂
Gdybyś miała nietolerancję na salicylany, obawiam się, że nie miałabyś innego wyjścia…
W ogóle nie używam aspiryny 😉
Tak, ale przy nietolerancji salicylanów nie wystarczy wykluczyć aspiryny
Pierwszy raz słyszę o nietolerancji na salicylany. Dużo na liście zakazanej.
Niestety dużo…
Nie można kawy ani wina?! O nie! 🙁
Wcześniej nigdzie nie spotkałam się z nietolerancją salicylanów. Jak widać w tej dziedzinie sporo jest jeszcze do odkrycia… przynajmniej przede mną.
nigdy nie słyszałam, ale na szczęście nie mam żadnych alergii
widzę, że na liście zakazanej są głównie produkty, które na co dzień spożywam
Jeszcze maliny czy soki/syropy malinowe zawierają pochodne kwasu salicylowego 😉
O widzisz 😉
Nigdy nie słyszałam, dlatego weszłam poczytać ciekawe.