Według dietetyków, jeśli chcemy być zdrowi i mieć szczupłą sylwetkę, nasze codzienne posiłki powinny składać się w 70% z warzyw, pozostałe grupy powinny stanowić 30%. Tymczasem jest odwrotnie. W większości domów dominuje nabiał, mięso, zboża, przekąski i słodycze. Warzywa traktowane są jako dodatek. Tę niezdrową tendencję można zmienić. Rozwiązaniem jest dieta owocowo-warzywna.
Dieta owocowo-warzywna – dlaczego jest najlepsza?
Współczesny tryb życia nie jest zdrowy, sprzyja zaburzeniu wewnętrznej równowagi kwasowo-zasadowej. Szacuje się, że aż 75% Europejczyków ma problemy z zakwaszeniem organizmu. Przyczyna? Przede wszystkim zbyt duże spożywanie produktów odzwierzęcych, zwłaszcza czerwonego mięsa, przetworów mlecznych, jaj. Powiesz, że skoro produkty odzwierzęce nie są zdrowe, to może zdecydować się na wegetarianizm?
I tu niespodzianka. Paradoksalnie wcale nie jest wskazane przejście na dietę warzywną w 100%. Dla równowagi kwasowo-zasadowej najlepsza jest różnorodna dieta bogata w warzywa, w której warzywa będą stanowiły 70% wszystkich spożywanych składników. 30% powinny stanowić nabiał, zboża, mięso.
Zacząć od detoksu?
Wiele osób decyduje się rozpocząć zmianę trybu życia od diety Ewy Dąbrowskiej, uważanej za formę postu, detoksu, który nie tylko pozwala mocno schudnąć, ale również w wielu przypadkach zmniejsza objawy chorobowe. Historie wielu osób pokazują, że wystarczyła zmiana diety, by znacząco poprawić wyniki krwi, a nawet odstawić tabletki stosowane od miesięcy.
Jakie zalety ma dieta owocowo-warzywna?
- działa niczym miotełka, pozwala pozbyć się złogów obciążających jelita,
- jest źródłem błonnika, który zmniejsza głód,
- pozwala wyregulować rytm wypróżnień (zwiększeniu ilości warzyw w diecie powinno towarzyszyć zwiększenie ilości wody),
- pomaga uzupełnić niedobory żywieniowe,
- wzmacnia skórę, włosy i paznokcie,
- dodaje urody,
- dodaje energii,
- w wielu przypadkach poprawia wyniki krwi,
- pozwala pozbyć się wielu dolegliwości – często chronicznych bóli, uczucia zmęczenia, drażliwości, itd,
- chroni przed osteoporozą,
- odkwasza organizm.
Dieta bogata w warzywa
Dieta owocowo-warzywna Dąbrowskiej ma wielu zwolenników. Warto zastosować jej zalety, zmieniając swoje życie. Zasady diety dostępne są tutaj. Kliknij.
Na co dzień warto stosować dietę bogatszą w warzywa i owoce. Podstawą powinny być sezonowe, lokalne warzywa. W sezonie zimowym warto sięgać po kiszonki i mrożonki.