Nie ma nic lepszego niż pyry z ogniska i grillowane ziemniaki. Tak mówią i mają ku temu swoje powody. Dlatego latem, czy wczesną jesienią przygotuj ziemniaki z grilla. Jeśli nie masz pomysłu, jak to zrobić, podpowiadamy.
Gdy nadejdzie lato…grillowane ziemniaki
Najwięksi entuzjaści kartofli nie wyobrażają sobie obiadu bez ziemniaków, ci mniej zakochani potrzebują zjeść ziemniaki chociaż kilka razy w miesiącu. Nie ma wątpliwości, że warzywa te są uważane w Polsce za bardzo ważne, niezastąpione wręcz i jedzone na naprawdę wiele sposobów. Latem to właśnie grillowane ziemniaki są numer 1. I trudno się temu dziwić.
Grillowane ziemniaki mają niesamowite walory:
- są chrupiące na zewnątrz,
- mięciutkie w środki,
- pięknie pachną,
- a z dodatkami mogą smakować za każdym razem inaczej,
- mają szansę nigdy się nie znudzić!
Na grilla świetnie nadają się młode ziemniaki, z cienką skórką i delikatnym, lekko maślanym środkiem. Można też użyć starszych kartofli. Nie ma problemu 🙂
Grillowane ziemniaki – jak to zrobić?
Wiele osób grilluje ziemniaki, zawijając je w folię. To dobry sposób, jednak nie pozwala uzyskać chrupiącego wierzchu. Wydaje się też zbyt “delikatny” i nawet mimo zastosowania przypraw, zbyt często “mdły, bez smaku”.
Lepszym wyjściem jest pozwolenie na to, by ziemniaki mocno się “podsmażyły” na grillu. W ten sposób zyskamy wszystkie walory grillowanych ziemniaków. Jak to zrobić?
- Ugotuj ziemniaki w wodzie w całości. Tylko krócej niż zawsze! Od zagotowania wody gotuj przez około 10 minut. To ważne, żeby nie dopuścić do rozgotowania.
- Odcedź, lekko ostudź i przekrój na pół.
- Posmaruj ziemniaki oliwą z oliwą, posyp solą i pieprzem.
- Ułóż na grillu, miejscem przekrojenia do dołu. Grilluj przez około 5 minut, aż pojawią się charakterystyczne ślady zwęglenia.
- Odwróć ziemniaki i grilluj na drugiej stronie przez 5 minut. Możesz zdjąć, gdy będą miękkie.
- Ziemniaki możesz podawać ze świeżymi ziołami – koperkiem, natką pietruszki lub kolendrą.
- Możesz podawać je posypane papryką w proszku lub czosnkiem. Inny pomysł? To podawanie z pesto czy po prostu z keczupem. Smacznego! 🙂
Ważne informacje
- użyj tylko tyle oliwy, by lekko pokryć ziemniaki. Zbyt wiele oliwy uniemożliwi uzyskanie chrupiącej skórki.
- wypróbuj mieszankę przypraw do ziemniaków (łyżeczka soli, łyżeczka rozmarynu, 3/4 łyżeczki oregano, 3/4 łyżeczki tymianku, odrobina pieprzu czarnego i gałki muszkatołowej).
- Możesz grillować ziemniaki pokrojone w plastry (około 1 cm). Położyć je na tacy, ułożyć na nich pokrojoną w plastry cebulę, dodać odrobinę masła i posypać przyprawami.
Lubisz grillowane ziemniaki?
Uwielbiam ziemniaki w każdej postaci. 😊
Pyszne ziemniaczki 🙂 Pozdrawiamy 🙂