Są osoby, które nie wyobrażają sobie lata bez grilla. I takie, które na ruszcie najchętniej widzą karkówkę. Oczywiście dobrze przyprawioną. Rozkosz dla podniebienia i gwarancja szybkiego nasycenia głodu – jak w banku. Jak przyprawić karkówkę na grilla, żeby wszystkim smakowało? Oto kilka inspiracji…
Jak przyprawić karkówkę na grilla? Najważniejsze rady
Polacy najchętniej grillują Kiełbaski i właśnie karkówkę.
Karkówka idealnie nadaje się na grilla. Jest dość tłusta, ale po odpowiednim przygotowaniu smakuje nawet osobom unikającym “ciężkich” mięs. Zastosowanie się do kilku zasad sprawi, że karkówka stanie się miękka, a perfekcyjne przygotowanie jej sprawi, że będzie rozpływać się w ustach.
- warto wybrać świeże, dobrej jakości mięso,
- karkówkę przed grillowaniem najlepiej zmarynować, w ten sposób ją przyprawiając,
- marynować należy przez minimum kilka godzin, najlepiej zostawić mięso w marynacie na noc,
- następnego dnia karkówkę grillujemy, pamiętając, by najpierw rozpalić grilla, a dopiero później położyć na ruszt mięso,
- do marynaty na grilla warto dodać składniki bogate w antyoksydanty – czosnek, bazylię, tymianek i cebulę, dzięki temu danie będzie smaczniejsze i zdrowsze.
Jak przyprawić karkówkę na grilla? Marynaty
Do karkówki najlepsze są marynaty, które pozwolą na najlepsze doprawienie mięsa i nadadzą mięsu najlepszej “konsystencji”. Bardzo popularne są proste marynaty z musztardy, połączenie musztardy i ketchupu, wielu zwolenników ma także marynata z piwa czy mleka.
A Ty które marynaty polecasz?
Warto wypróbować połączenie:
- oliwy z oliwek, musztardy i miodu, pieprzu i czerwonej papryki
- musztardy, ketchupu, do tego dodajemy sok z cytryny, czosnek, cebulę i ulubione przyprawy,
- wielu zwolenników ma także marynata piwna: łączymy szklankę piwa, pół czerwonej cebuli, 5 ząbków czosnku, 1 łyżkę musztardy, odrobinę soli i papryki czerwonej
- marynata mleczna – 3/4 szklanki mleka, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, odrobina papryki i rozmarynu
Do karkówki pasują także ziołowe marynaty na bazie: tymianku, rozmarynu, oregano, bazylii, liścia laurowego, mięty, szałwii.
Ja nie jem mięsa, ale pozostała część mojej rodzinki uwielbia grillowaną karkówkę. Na pewno skorzystają z Twoich porad kochana. ☺
:*
Apetyczna karkówka! Wciąż jest ciepło i między strugami deszczu można jeszcze zaplanować grill
Ja obecnie mięso jadam rzadko, ale z grill chętnie. Wolę boczek od karkówki. Nawet kiedyś, jak jadałam normalnie mięso, karków nie była przeze mnie ulubiona.