Cynk to ważny składnik odżywczy, który nie tylko wspomaga wzrost, wytwarzanie białek i DNA, ale jest również kluczowy dla naszej odporności. Niedobór cynku sprawia, że przechodzimy infekcje ciężej i łatwiej łapiemy kolejne. Cynk ma ważne działanie antyoksydacyjne. Dlatego warto dbać o jego odpowiednią ilość w diecie.
Gdy masz za mało cynku
Niedobory cynku powodują:
- apatię,
- spadek apetytu,
- podatność na infekcje,
- osłabienie węchu i smaku,
- wypadanie włosów i ich osłabienie,
- gorszą kondycję skóry i paznokci,
- podatność na choroby przewlekłe, np. cukrzycę.
Na niedobory cynku wpływ ma źle zbilansowana dieta, spożywanie wielu wysokoprzetworzonych produktów, stres, używki.
Cynk a infekcje układu oddechowego
- Niski poziom cynku obniża odporność organizmu.
- Zwiększa ryzyko poważnego przebiegu infekcji, w tym zapalenia płuc.
Dzienne dawki powyżej 75 mg cynku mogą znacząco skrócić czas przeziębienia (źródło). Warto jednak ewentualną suplementację skonsultować z lekarzem, bo niektóre produkty zawierające cynk mogą powodować skutki uboczne, w tym stałą utratę węchu. Poza tym istnieje ryzyko przedawkowania cynku.
Osteoporoza
Badanie z 2020 roku pokazało, że cynk może zapobiegać osteoporozie i sprzyja zdrowiu kości.
Cynk na biegunki
Cynk może również wspomóc w przebiegu biegunki, zwłaszcza tej wyjątkowo dotkliwej u małych dzieci.
Wzrok
Cynk zapobiega uszkodzeniom komórek w siatkówce oka. Chroni wzrok przed negatywnym wpływem starzenia.
Męska sprawność
Cynk ma również znaczący wpływ na męską sprawność i funkcje intymne.
Na choroby przewlekłe
Cynk jest ponadto cennym źródłem przeciwutleniaczy, które są pomocne w każdej sytuacji. Chronią bowiem przed szkodliwym wpływem wolnych rodników i przed stanami zapalnymi. Są niezastąpione na choroby przewlekłe.
Dlaczego? Bo pomaga minimalizować stres antyoksydacyjny. W ten sposób może zmniejszać ryzyko rozwinięcia się takich problemów zdrowotnych jak wysokie ciśnienie krwi lub cukrzyca.
Najnowsze badania pokazują, że cynk może chronić przed niebezpiecznym zespołem metabolicznym.
Rany
Kolejna ważna funkcja to leczenie ran, zwłaszcza tych długotrwałych, trudnych w usunięciu. Osoby z niskim poziomem cynku często mają problemy skórne.
Badania pokazują, że bez cynku trudno mówić o prawidłowym gojeniu ran. Cynk jest niezastąpiony w leczeniu trądziku i atopowego zapalenia skóry.
Produkty będące dobrym źródłem cynku
- fasolka,
- ryby i owoce morza,
- orzechy,
- nasiona dyni i słonecznika,
- nabiał,
- płatki zbożowe.
Najłatwiej wchłaniany jest cynk z produktów pochodzenia zwierzęcego. Osoby niejedzące mięsa, powinny rozważyć suplementację.
Dobrze zbilansowana dieta nie doprowadzi do przedawkowania cynku. Jednak już suplementacja może się tak skończyć. Objawy przedawkowania cynku to bóle głowy, senność, zmęczenie, wymioty. Organizm będzie usuwał nadmiar cynku, gdy dojdzie do nadmiarowego spożycia. Większym problemem jest przewlekłe nadmierne dostarczanie cynku, które powoduje ogromny spadek sił i problemy z nerkami.
Stąd warto konsultować się z lekarzem przed podjęciem decyzji o suplementacji.
Wszystkie wymienione przez Ciebie tutaj produkty zawierające cynk bardzo lubię i często jadam.