Łosoś ma swoich gorących zwolenników i przeciwników. Ci drudzy wskazują, że jedzenie łososia hodowlanego może być bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Dlatego tak ważne, by wybierać łososia pacyficznego, a nie karmionego paszą łososia norweskiego. Łosoś żyjący w naturalnym środowisku będzie zdrowszy, dostarczy nam więcej witamin i niezwykle cennych kwasów omega 3. Gdy już będziemy mieli w koszyku odpowiednią rybę, pozostanie jedno pytanie. Jak przyprawić łososia? O tym poniżej.
Jak przyprawić łososia? Łosoś pieczony
Najzdrowszym sposobem na przyrządzenie łososia jest jego upieczenie. Ta forma obróbki cieplnej pozwala uniknąć tłuszczu, który trzeba dodać, gdy zdecydujemy się na usmażenie ryby.
Do łososia najlepiej pasują delikatne przyprawy, które nie zamaskują jego smaku.
Najlepsze przyprawy do łososia to:
- sól morska,
- koperek,
- estragon,
- majeranek,
- zioła prowansalskie,
- bazylia,
- melisa.
Rybę przyprawiamy oszczędnie. Łączymy maksymalnie 2-3 przyprawy, którymi pokrywamy obie strony ryby na kilka chwil przed włożeniem ich do piekarnika. Rybę warto owinąć w folię aluminiową, by zapobiec utracie przez nią płynów w trakcie pieczenia. Dzięki temu łosoś będzie wyśmienity, zapobiegniemy jego wysuszeniu.
Dobrym pomysłem jest skropienie łososia sokiem z cytryny lub limonki.
Jak przyprawić łososia? Łosoś gotowany na parze
Łosoś to szlachetna ryba, która doskonale nadaje się do gotowania na parze. W tym celu, by ryba była jeszcze delikatniejsza, warto na 10-15 minut przed gotowaniem namoczyć ją w solance. Jak to zrobić?
Do zimnej wody (około 1 litr) dodaj garść soli, dokładnie wymieszaj, włóż na 15 minut łososia. Następnie dokładnie osusz rybę papierowym ręcznikiem.
Posyp łososia solą, pieprzem, możesz dodać również zioła prowansalskie. Gotuj na parze przez około 15 minut. Możesz podawać łososia z gotowanymi warzywami – brokułami, papryką. Świetnie smakuje także ze szpinakiem, fasolką szparagową i zielonymi szparagami. Łosoś idealnie smakuje z ryżem i kaszą – jaglaną czy gryczaną niepaloną.
Jak przyprawić łososia? Łosoś smażony
Choć łososia najczęściej jada się bez panierek, niektórzy obtaczają rybę w mące czy w bułce tartej. Dużo popularniejsze jest podawaniem łososia z sosem cytrynowym, koperkowym, z sosem z rukoli, musztardowym, czy nawet chrzanowym.
Jakie przyprawy najlepiej pasują do łososia smażonego?
- sól,
- pieprz
- estragon,
- koperek.
A Wy, jak najczęściej jadacie łososia?
Nie wiedziałam, że również melisa pasuje do łososia 🙂 Muszę wypróbować 😉
🙂
Ja przyprawiam bardzo oszczędnie tylko solą i pieprzem, ale dodaję do łososia jakiś sos, np., koperkowy albo czosnkowy 🙂
Ja też długo tak robiłam. Teraz testuję 🙂
Uwielbiam łososia 🙂 Zawsze w niedzielę przygotowuję rybę na obiad i jest to łosoś albo polędwica z dorsza.
O to ciekawe, sporo osób jednak ma rybę w piątek 🙂
Lubię łososia 🙂
Ja też od czasu do czasu 🙂
Mój mąż często przyprawia łososia pieprzem i skrapia cytryna 🙂
Lubie koperek i następnym razem spróbuję jak smakuje w połączeniu z łososiem.
🙂
Ja próbuję różnych kombinacji . Łososia bardzo lubię 🙂
Super 🙂
Kocham łososia i chętnie go przyprawię tak jak jest podane to w przepisie 🙂 Dużo jednak osób używa to co napisała Klara – cytrynę, pieprz i sól do łososia.
No tak, bo tak jest najbardziej klasycznie 🙂
Łosoś i tuńczyk to dwie ryby, które toleruję, innych nie tykam w ogóle 😀
No to wybór masz ograniczony. A dorsz?
Ja zazwyczaj używam gotowych mieszanek, spróbuje zrobić po Twojemu 🙂
🙂
Najłatwiejszy i moim zdaniem najlepszy sposób, to obsypanie łososia pieprzem cytrynowym i grillowanie – pycha!
Super 🙂 Też wypróbuję 🙂
Uwielbiam łososia:) I masz rację, tylko delikatne przyprawy.
[…] Przeczytaj, jak doprawić łososia. Zaskocz swoich gości! […]