Jakie przyprawy do ryby? Zaskocz wszystkich smakiem!

3

Polacy ciągle jedzą za mało ryb. Tymczasem, według najnowszych rekomendacji, powinniśmy spożywać je 3 razy w tygodni, sięgając po dobre gatunki. Problem w tym, że nie brakuje osób, które nie lubią ryb. Jak to zmienić? Okazuje się, że kluczem do sukcesu jest właściwe przyrządzenie. Jakie przyprawy do ryby będą najlepiej pasować? Poznaj kilka sprawdzonych trików.

jakie przyprawy do ryby

Jakie przyprawy do ryby? Bazylia

Po pierwsze wypróbuj bazylię, najlepiej w jej licznych odmianach (ma ich aż 150!). Z każdą z nich ulubiona ryba będzie smakowała całkiem inaczej. Sprawdź bazylię cytrynową, grecką, czerwoną.

Niezawodna jest także ryba pieczona w ziołowym pesto, przygotowanym właśnie na bazie bazylii.

Przeczytaj, jak doprawić łososia. Zaskocz swoich gości!

Przyprawy do ryby. Liść laurowy

Chcesz przyrządzić dorsza lub tilapię? Możesz sięgnąć po aromatyczny liść laurowy, który wzbogaci smak gotowanych ryb a także zup rybnych. Trudno sobie wyobrazić bez niego bardzo popularnej ryby po grecku.

Cytryna

Niezastąpionym dodatkiem do ryby jest oczywiście cytryna, którą można skroplić pieczoną rybę. Inny świetny sposób to zastosowanie masła cytrynowego, czy przygotowanie sosu cytrynowo-śmietanowego. Jeśli chcesz uzyskać naprawdę intensywny smak, połącz sos cytrynowy z musztardą.

Jakie przyprawy do ryby? Koperek

Ważne miejsce w wielu kuchniach zajmuje koperek. Nic dziwnego, ma piękny zielony kolor i delikatny smak. Świetnie nadaje się do sosów, a także jako dodatek do pieczonych ryb. Bardzo dobrze komponuje się też z czosnkiem.

A może szczypiorek?

Jeśli myślimy o przyprawianiu ryb, rzadko przychodzi nam do głowy szczypiorek, tymczasem daje on dużo możliwości. Przede wszystkim pozwala przyrządzić rybę w ostrzejszym, bardziej wyrazistym wydaniu. Dodatkowy atut? Piękny kolor na talerzu!

Tymianek

Jadłaś pieczonego dorsza ze świeżym tymiankiem? Jeszcze nie? To koniecznie spróbuj! Tymianek jest niezastąpiony i całkiem odmienia smak klasycznych ryb.

Pietruszka

Delikatny smak ryby można podkreślić pietruszką, która doda nieco charakteru daniu. Nie traktuj jej jedynie jako dodatku, ozdabiającego rybę, możesz nadać mu znacznie większego znaczenia.

Mięta

Z rybą dobrze komponuje się także mięta. Jednak uwaga z ilością, by nie przesadzić. Warto dodać też inne zioła, na przykład koperek oraz cytrynę.

A Ty, w jakim wydaniu lubisz rybę najbardziej? 🙂

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj