Mleko migdałowe jest dobre na kaca?

2

Najpopularniejsze jest niewątpliwie mleko krowie. Jednak świat nie kończy się na nim. Są też inne napoje odzwierzęce, a nawet roślinne, które zwyczajowo nazywa się w ten sam sposób, jednak tak naprawdę nie są to mleka. Wśród nich dobre opinie zbiera mleko migdałowe – smaczne i pełne cennych wartości, a do tego świetne na kaca…:)

Mleko migdałowe to nie jest odkrycie współczesnych czasów. Napój ten znany jest od XIv wieku.

Jak smakuje mleko migdałowe?

Mleko migdałowe ma delikatny smak, jest słodkie, posiada lekko orzechowy aromat. Ma konsystencję przypominającą mleko krowie. Nic dziwnego, że coraz częściej je zastępuje.

mleko migdałowe

Właściwości mleka migdałowego

Mleko migdałowe jest zdrowe. Tak jak zdrowe są migdały. Jednak niektórzy wskazują, że mleko migdałowe jest nieco mniej bogate w składniki odżywcze niż migdały, z których jest produkowane.

Dostarczają one mnóstwo witamin: A, E, B, D, do tego cenne mikroelementy takie, jak: fosfor, magnez, potas, selen, wapń, żelazo. Do tego dostarcza jednonienasyconych kwasów migdałowych. Dodatkowo ma mnóstwo białka i błonnika.

Mleko migdałowe jest cennym źródłem antyoksydantów chroniących przed wpływem wolnych rodników – przyczyniających się do wystąpienia chorób, a także do przedwczesnego starzenia.

  • mleko migdałowe wspomaga trawienie,
  • jest niskokaloryczne,
  • pomaga w sprawnym funkcjonowaniu układu krążenia,
  • pozytywnie wpływa na koncentrację,
  • pomaga zachować szczupłą sylwetkę,
  • korzystnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci,
  • reguluje ciśnienie krwi,
  • wspiera funkcjonowanie układu odporności.

Mleko migdałowe jest wolne od laktozy i kazeiny, wywołujących nietolerancję. Może jednak być źle tolerowane przez osoby uczulone na orzechy.

Mleko migdałowe na kaca

To ten dzień? Dzień po? Możesz zminimalizować kaca, sięgając po mleko migdałowe, które odżywia, nawadnia i dostarcza ważnych składników odżywczych, w ten sposób minimalizuje przykre objawy występujące po spożyciu alkoholu.

Jak zrobić mleko migdałowe?

Mleko migdałowe prawie robi się samo. Wystarczy jedną szklankę migdałów ze skórką zalać ciepłą wodą na noc. Następnego dnia obrać migdały, po moczeniu powinno być to proste, a migały powinny być miękkie. Można też od razu kupić migdały bez skóry.

Namoczone migdały zalewamy 4 szklankami wody i dokładnie miksujemy. Na koniec przelewamy napój przez gazę. Mleko migdałowe gotowe. Przechowujemy je w lodówce i spożywamy w przeciągu 2 dni.

Możemy też kupić gotowe mleko migdałowe w sklepie. Jest ono najchętniej wybierane w sklepach z asortymentu napojów roślinnych.

Mleko migdałowe może być podgrzewane, stosowane w wypiekach.

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj