Pomidor i ogórek to niekwestionowani faworyci w kategorii ulubionych warzyw Polaków. Ten pierwszy doczekał się mnóstwa odmian. Z jedną z ciekawszych są pomidory czekoladowe, najsłodsze w grupie pomidorów. Idealne na kanapkę, do sałatki, do sosów. Znacie? Lubicie?
Statystyczny Polak spożywa 10 kilogramów Pomidorów rocznie.
Pomidory czekoladowe – czyli co?
Pomidory czekoladowe to odmiana powstała w Hiszpanii w latach 70tych XX wieku. Wynik genetycznych modyfikacji, znana również pod nazwą Kumato. Powstała na skutek zmiany stopnia nawilżenia, naświetlenia i temperatury uprawy.
Pomidor czekoladowy ma ciemny kolor, nieco zielony, z miejscami na skórce wyraźnie wskazującymi na to, że są to pomidory – czerwonymi i pomarańczowymi. Ich smak określa się jako bogaty, intensywny, mocno słodki. To dlatego, że pomidory czekoladowe mają znacznie więcej fruktozy niż inne odmiany.
Pomidory czekoladowe mają też grubszą skórkę, dlatego są łatwiejsze w transporcie i przechowywaniu. Po rozkrojeniu ukazują też bardziej zbity miąższ.
Dzisiaj oprócz Kumato, które były pierwsze na rynku, w sprzedaży jest odmiana Sweet Marmande i Eicoulant.
Czym się wyróżniają pomidory czekoladowe?
Jeden pomidor czekoladowy dostarcza około 35 kcal.
Pomidory tej odmiany:
- są bogate w atocyjany, silne przeciwutleniacze, które wykazują działanie przeciwzapalne, wzmacniają odporność i działają ochronnie na układ krwionośny, chronią przed nowotworami, poprawiają ostrość widzenia,
- mają mniej likopenu i karotenoidu niż pozostałe odmiany,
- dostarczają witamin A, E, K, a także witamin z grupy B,
- mają mnóstwo witaminy C, średni pomidor czekoladowy dostarcza połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C,
- mają mnóstwo potasu, wspomagającego utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi,
Uwaga, pomidorów nie przechowujemy w lodówce! W Niskich temperaturach znacznie tracą na swoim smaku!
W sprzedaży oprócz owoców znajdują się rośliny pomidora czekoladowego oraz nasiona do samodzielnej uprawy w domu. Trzeba jednak przyznać, że jest ona zdecydowanie bardziej wymagająca od uprawy innych warzyw z tej grupy.
Widziałyście w sprzedaży pomidory Kumato? Lubicie je?
Muszę koniecznie spróbować tych pomidorów. 😊
Nie widziałam jeszcze takich pomidorów, ale jak kiedyś rzucą mi się w oczy, to kupię z ciekawości!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂
Widziałam dzisiaj te pomidory w Lidlu i zastanawiałam się czy będą nam smakować… i nie kupiłam… a teraz żałuję.
Te z Lidla były średnie w smaku ale zebrałam z nich nasionka i posadziłam i jak obrodziły to pyszne były, jeśli nie najlepsze z tegorocznej uprawy:)
Ale ciekawe :d
Co to człowiek nie wymyśli, nawet nie wiedziałam o istnieniu takich pomidorów 😂
Nie widziałam, ale jak znajdę to chętnie spróbuję 🙂
muszę takiego zjeść na spróbowanie 🙂
Pierwszy raz słyszę o takich pomidorach 🙂 ciekawa jestem jak smakuja 🙂
Nie zauważyłam ich w moim sklepie, ale przy kolejnych zakupach poszukam. Jakoś zawsze kieruje wzrok w kierunku tych bardziej czerwonych, a może to błąd … 🙂
Ciekawe 🙂 Super artykuł!
W sklepie już nie raz takie pomidory widziałam, ale nie kupiłam jeszcze. Cena skutecznie odstrasza.
Znam je i bardzo lubię 🙂 Bardzo często goszczą w moim domu 😀
Wyjątkowy pomidor , wart swojej ceny. W W okresie zimowym kiedy wszystkie smakują nijako ten pachnie i smakuje jak latem. Polecam znaleźć nasiona w ogrodniczym i wyhodować Np.Black Prince smakuje podobnie jak nie lepiej. Jest dużo odmian slodziutkich i aromatycznych pomidorów , sadzę tylko takie:) i nie mają one nic wspólnego z tymi że sklepu .
Przepyszne,słodkie ..połóż dwa plastry pomidora na ziemi w doniczce i posyp ziemią bardzo cienko będziesz miała sadzonki..
Powodzenia ..
Oooo. dzięki 🙂