Potrzeba tylko 3 składników, a producenci ładują w ten produkt kilkanaście

2

Mleko odtłuszczone pasteryzowane, serwatka zagęszczona z mleka, mleko zagęszczone odtłuszczone, cukier, tłuszcz kakaowy, tłuszcze roślinne (kokosowy i palmowy), syrop glukozowy, mleko w proszku pełne, serwatka lecytyny z soi, stabilizatory: guma guar, mączka chleba świętojańskiego, naturalne aromaty waniliowe, nasiona wanilii, barwniki annato, karoteny.

To przykład składu lodów na patyku. Nie najgorszy. Bywałą zdecydowanie bardziej rozbudowane i…przerażająco chemiczne. Zanim dotrzemy z lekturą do końca składu, istnieje spore ryzyko, że lód się roztopi…Ilość konserwantów, barwników i składników wysoko przetworzonych jest zdumiewająca.

Nawet lody, które mają uchodzić za “naturalne”, takie, jak “z dawien” skład mają kiepściutki. Dlatego, gdy to tylko możliwe, lepiej sobie odpuścić.

Alternatywa to domowe lody – szalenie proste w przygotowaniu.

Wystarczą trzy składniki.

Przepis na domowe lody

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3 duże żółtka

W średnim garnku zagotować śmietankę z pół szklanki cukru, do czasu aż cukier się rozpuści. W osobnej misce ubić przez około 7 minut żółtka z 1/4 szklanki cukru na gęstą pianę. Wlewać stopniowo gorącą śmietanę do żółtek, cały czas mieszając. Przelać do garnka i podgrzać masę przez około 3 minuty, uważając, żeby jajka się nie ścięły. Ostudzić i wstawić do lodówki bez przykrycia na około 3 godziny, od czasu do czasu mieszając. Pozostawić w lodówce na około 1-2 godziny.

Włożyć masę do maszyny do lodu lub do zamrażarki i co pół godziny dokładnie je mieszać. Czynność powtarzamy przez 5 godzin i pozostawiamy lody do całkowitego zamrożenia.

Bardzo szybki przepis na domowe lody

  • puszka skondensowanego mleka słodzonego (ok 530 g)
  • śmietanka słodka 36% (około 530 g)
  • kakao/aromat waniliowy lub inny/sok owocowy

Do miksera wlać zawartość puszki skondensowanego mleka słodzonego, dodajemy słodką śmietankę. Dodajemy kakao lub wybrany aromat. Miksujemy przez około 5 minut do porządnego spienienia (nie ubijamy na sztywno). Przelewamy do pojemniczka i wkładamy na noc do zamrażaki.

Smacznego!

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj