Gdy przychodzi jesień, zaczynają się też powszechne przeziębienia. Tak było zawsze i nawet ostatnie parę miesięcy tego nie zmieniły. Katar, kaszel, zmęczenie jesienią to norma. Jak sobie z tym radzić? Najlepiej mądrze wzmacniać odporność. Dobrym sposobem jest na przykład syrop z cytryny na przeziębienie. Można błyskawicznie przygotować go w domu. To naprawdę proste! I ten genialny smak!
Syrop z cytryny wzmacnia i leczy
Chcesz wzmocnić odporność? Wypróbuj domowe sposoby, które naprawdę działają. Dają Ci pełną kontrolę nad składem oraz gwarancję jakości. Możesz stosować je codziennie, dodając syrop z cytryny do herbaty. Inny sposób to spożywanie w formie syropu kilka razy dziennie.
Tak przygotowany syrop może być stosowany profilaktycznie i leczniczo. Dzięki temu, że jest naturalny i pyszny – jest niezwykle wygodny w stosowaniu.
Jak przygotować syrop z cytryny?
Będziesz potrzebowała trzech składników:
- miód – dobrej jakości, najlepiej kupiony lokalnie od zaprzyjaźnionej pasieki. To gwarancja świetnego składu, pełnego witamin, enzymów i przeciwutleniaczy. Najlepszy będzie miód lipowy lub spadziowy.
- cytryna – umyta i sparzona, do przygotowania syropu będziesz używać całe cytryny, najlepiej zadbać, żeby było to cytryna ekologiczna,
- imbir – obierz i zetrzyj świeży korzeń imbiru.
Skład mówi sam za siebie i gwarantuje wysoką skuteczność. Zacznijmy od cytryny, która ma udowodnione właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe.
Po drugie jest miód, który jest doskonałym środkiem przeciwkaszlowym, który stymuluje gruczoły ślinowe do uwalniania śluzu przez drogi oddechowe. Liczne badania pokazały także, że miód jest dobrze znanym i naprawdę skutecznym antybiotykiem.
Świetnie działa też imbir, który działa przeciwkaszlowo. Pozwala szybko uporać się z kaszlem, wzmacniając ciało i przywracając stan równowagi. Poza tym wzmacnia, działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i antybakteryjnie.
Jak przygotować syrop z cytryny?
Potrzebujesz 5 minut. To niewiele, by zyskać świetne remedium, które wzmacnia ciało i skutecznie pozwala walczyć z infekcjami.
Umyj (dokładnie wyszoruj) i sparz trzy cytryny. Pokrój w całości na małe kawałki, usuń pestki (tyle, ile jest to możliwe). Sięgnij po większy, wcześniej umyty i wyparzony słoik i napełnił go cytrynami, dodaj cztery łyżki startego, posiekanego imbiru. Wszystko polej miodem, starając się pokryć całą zawartość słoika.
Wstaw do lodówki. Po dwóch dniach możesz sięgnąć po łyżeczkę i dodać powstały syrop do herbaty (ciepłej, ale nie gorącej) lub spożyć bezpośrednio (na łyżeczce).
Smacznie i skutecznie!
Ja niestety nie mogę jeść imbiru, ale robię sobie syrop z cebuli i czosnku.
Zrobilam wczoraj będziemy stosować 😀może nas uchroni od przeziębień
Super ❤️ w samą porę 😍 Dzieci mam chore . Będę robić 🌹
W sam raz na okres jesienno-zimowy. Trzeba wspomagać swoją odporność.
Nie ma lepszego syropu. Zawsze taki robię jesienią i zimą. Lepsze to niż te chemiczne suplementy.