Jak jeść 5 porcji warzyw dziennie? To przecież nie jest proste!

6

Najnowsza piramida żywieniowa motywuje nas do tego, by zmienić się w króliki. Tak mówią osoby, które delikatnie to ujmując, nie są zachwyceni prozdrowotnymi zasadami żywienia. Przekaz jest prosty – mamy jeść zdecydowanie więcej warzyw każdego dnia. Minimum 5 porcji, a jeśli chcemy przedłużyć sobie życie, to aż 10 porcji dziennie. Do tego ograniczyć do minimum cukier, sól, jeść mniej nabiału, pieczywa oraz mięsa. Wykonalne?

Więcej warzyw=dłuższe życie?

Wyniki badań opublikowane na łamach „International Journal of Epidemiology” udowadniają, że zwiększenie ilości spożywanych warzyw dziennie przedłuża życie. Naukowcy są zdania, że wystarczy ten prosty krok, by każdego roku uchronić przed śmiercią nawet 7,8 milionów ludzi(!)

Dlaczego warzywa w diecie są tak ważne?

  • dostarczają witamin i przeciwutleniaczy,
  • chronią przed chorobami układu krążenia,
  • zmniejszają ryzyko zachorowania na raka,
  • zmniejszają ryzyko cukrzycy i insulinooporności,
  • sprzyjają zachowaniu szczupłej sylwetki (większość warzyw w 90% składa się z wody, są zatem niskokaloryczne)

Dobra wiadomość jest taka, że warzywa można jeść bez ograniczeń. Z owocami nie jest tak dobrze. Warzywa powinny stanowić połowę naszego codziennego pożywienia, a owoce 1/4.

jak jeść warzywa

Jak jeść 5 porcji warzyw dziennie?

Jedna porcja warzyw to około 80-100 gramów. Czyli każdego dnia powinniśmy jeść minimum 500 gramów warzyw i owoców (większość powinny stanowić warzywa). A jeśli chcemy zwiększyć swoje szanse na długie życie, tę liczbę należy podwoić do 1000 gramów, czyli jednego kilograma warzyw każdego dnia.

Najlepiej jeśli warzywa znajdą się w każdym posiłku, jednak nie jest to konieczne. Tak zwane 5 porcji można zjeść na obiad i kolację, a śniadanie skomponować bez dodatku warzyw.

Polacy uwielbiają kanapki, jednak dla zdrowia warto ograniczyć ich ilość. Nie jest to proste, ale wykonalne. Co jeść w zamian? Sałatki stworzone na bazie zielonych warzyw, z nasionami, orzechami i innymi dodatkami, kaszę jaglaną z dodatkiem warzyw i owoców.

Raz dziennie warto samodzielnie przygotować zdrowy koktajl warzywny i wypić go od razu po przyrządzeniu.

Każdego dnia warto zjadać zupę i pamiętać o pokaźnej porcji surówki do drugiego dania lub o warzywach gotowanych na parze. Na drugie śniadanie zaleca się sięgnąć marchewkę, jabłko lub grejpfruta. 

Jedzenie 5 a nawet 10 porcji warzyw dziennie jest prostsze, jeśli mamy czas i możliwość, by samodzielnie przygotować posiłek. Wtedy łatwiej o skomponowanie zróżnicowanych dań, z dbałością o to, by dostarczać wszystkie niezbędne składniki.  Z drugiej strony jedzenie poza domem jest wygodniejsze, bo zabiera mniej czasu na zakupy i komponowanie jadłospisu. Zakładając, że wybieramy miejsce, w którym można zdrowo zjeść, zwiększenie ilości warzyw w diecie nie będzie takie trudne.

A Wy, ile porcji warzyw dziennie jecie?

6 KOMENTARZE

  1. staram się do każdego posiłku coś dodać, rano do jogurtu dodaję liofizowane owoce-zimą, bo latem świeże, do kanapek obowiązkowo sałata, pomidor, ogórek i szczypiorek, jem zupy, warzywa do obiadu, unikam warzyw i owoców na kolację jedynie, bo mój organizm kiepsko je trawi wieczorem.

  2. My z mężem mamy świetny patent, jak zjeść dużo warzywa na raz – robimy soki w wyciskarce wolnoobrotowej. W szklance soku ląduje zawsze burak, marchew, pietruszka, kawałek selera, jabłko lub pomarańcza. Co najważniejsze taką porcję warzyw z apetytem wypija też nasz synek. A i nam łatwiej przychodzi wypicie 2 szklanek soku dziennie niż zjedzenie kilku buraków czy marchewek na raz.

  3. Ja tam mogę jeść warzywa na okrągło 🙂 uwielbiam je i już
    Mam grupę znajomych co specjalnie dla mnie na każdą imprezę robią sałatki warzywne bo ja tylko jem 😉 do tego piję soki z warzyw… no czasami wrzucę jakiegoś pomarańcza albo ananasa 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj