Piwo z mniszka lekarskiego gotowe w tydzień!

3

Domowe wino? Czemu nie?! Tak, jak naleweczki i…piwo. Przygotowane z dość nietypowego surowca, bo z mniszka lekarskiego, który pokrywa trawniki i zdobi pięknym żółtym kolorem. Wystarczy tydzień by mieć gotowy trunek. Oto, jak zrobić piwo z mniszka lekarskiego.

Dla jednych chwast, dla innych świetny materiał na domowe mikstury. Oto on – mniszek lekarski. Znacie?

piwo z mniszka lekarskiego

Dlaczego mniszek lekarski?

Żółty, znany z klejącego mleczka, płynącego w jego łodydze i z czarnych robaczków, które lubią chodzić po kwiatach. Szybko zmienia się w tak zwane “dmuchawce”, którymi lubimy bawić się na łące.

Znany jest na całym świecie. Taraxacum officinale to mniszek lekarski rosnący na łąkach, trawnikach w przydomowych ogródkach.

Nie wszyscy jednak wiedzą, że ten popularny chwast jest wykorzystywany do przygotowania tak zwanego miodu, ale też win i piw leczniczych.

Mniszek lekarski to niepozorna roślina, która kryje niesamowity skład:

  • ma mnóstwo beta karotenu,
  • jest świetnym źródłem witaminy C,
  • udowodniono, że wspiera organizm w walce z wieloma chorobami – cukrzycą, chorobami wątroby i układu moczowego,
  • oczyszcza organizm z toksyn.

Jak zrobić piwo z mniszka lekarskiego?

  • 4litry wody,
  • 250 gramów świeżo zebranych kwiatów z łodygami i liśćmi mniszka lekarskiego (umyte, posiekane)
  • 14 gramów posiekanych suszonych korzeni mniszka lekarskiego (dostępne w sklepach ze zdrową żywnością i ziołami),
  • 450 gramów brązowego cukru,
  • 14 gramów startego imbiru,
  • 3 cytryny,
  • 30 gramów kamienia winnego (dostępny online, w sklepach ze zdrową żywnością)
  • drożdże piwne.

Zagotuj wodę, następnie wrzuć świeże kwiaty i posiekane korzenie. Gotuj przez 30 minut, potem dodaj cukier, imbir i 3 cytryny (najpierw wyciśnij z nich sok, a później owoce wrzuć do wywaru). Gotuj następne 5 minut. Kolejno zdejmij garnek z ognia i wstaw garnek do większego garnka z zimną wodą. Spraw, by wywar ostygł do temperatury pokojowej.

Przecedź napar do butelki, dodaj drożdże, kamień winny i umieść na butelce gazę. Odstaw na około tydzień, w tym czasie napój będzie fermentował. Na koniec zabutelkuj. Energicznie mieszaj chociaż raz dziennie.

Piwo z mniszka lekarskiego pijemy od razu po przygotowaniu po 7 do 10 dniach. Jeśli nie wypijemy od razu – przechowujemy w lodówce.

Pijemy niekoniecznie dla walorów smakowych, ale…zdrowotnych.

3 KOMENTARZE

  1. Właśnie dziś zrobilam sok z mniszka cytryn i pomarańczy. O piwie słyszę pierwszy raz I misze ten przepis dać mojemu mężowi 🙂 on lubi robić takie cudeńka 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj