Domowe wino? Czemu nie?! Tak, jak naleweczki i…piwo. Przygotowane z dość nietypowego surowca, bo z mniszka lekarskiego, który pokrywa trawniki i zdobi pięknym żółtym kolorem. Wystarczy tydzień by mieć gotowy trunek. Oto, jak zrobić piwo z mniszka lekarskiego.
Dla jednych chwast, dla innych świetny materiał na domowe mikstury. Oto on – mniszek lekarski. Znacie?
Dlaczego mniszek lekarski?
Żółty, znany z klejącego mleczka, płynącego w jego łodydze i z czarnych robaczków, które lubią chodzić po kwiatach. Szybko zmienia się w tak zwane “dmuchawce”, którymi lubimy bawić się na łące.
Znany jest na całym świecie. Taraxacum officinale to mniszek lekarski rosnący na łąkach, trawnikach w przydomowych ogródkach.
Nie wszyscy jednak wiedzą, że ten popularny chwast jest wykorzystywany do przygotowania tak zwanego miodu, ale też win i piw leczniczych.
Mniszek lekarski to niepozorna roślina, która kryje niesamowity skład:
- ma mnóstwo beta karotenu,
- jest świetnym źródłem witaminy C,
- udowodniono, że wspiera organizm w walce z wieloma chorobami – cukrzycą, chorobami wątroby i układu moczowego,
- oczyszcza organizm z toksyn.
Jak zrobić piwo z mniszka lekarskiego?
- 4litry wody,
- 250 gramów świeżo zebranych kwiatów z łodygami i liśćmi mniszka lekarskiego (umyte, posiekane)
- 14 gramów posiekanych suszonych korzeni mniszka lekarskiego (dostępne w sklepach ze zdrową żywnością i ziołami),
- 450 gramów brązowego cukru,
- 14 gramów startego imbiru,
- 3 cytryny,
- 30 gramów kamienia winnego (dostępny online, w sklepach ze zdrową żywnością)
- drożdże piwne.
Zagotuj wodę, następnie wrzuć świeże kwiaty i posiekane korzenie. Gotuj przez 30 minut, potem dodaj cukier, imbir i 3 cytryny (najpierw wyciśnij z nich sok, a później owoce wrzuć do wywaru). Gotuj następne 5 minut. Kolejno zdejmij garnek z ognia i wstaw garnek do większego garnka z zimną wodą. Spraw, by wywar ostygł do temperatury pokojowej.
Przecedź napar do butelki, dodaj drożdże, kamień winny i umieść na butelce gazę. Odstaw na około tydzień, w tym czasie napój będzie fermentował. Na koniec zabutelkuj. Energicznie mieszaj chociaż raz dziennie.
Piwo z mniszka lekarskiego pijemy od razu po przygotowaniu po 7 do 10 dniach. Jeśli nie wypijemy od razu – przechowujemy w lodówce.
Pijemy niekoniecznie dla walorów smakowych, ale…zdrowotnych.
Chętnie spróbowałabym takiego piwa. 😊
Właśnie dziś zrobilam sok z mniszka cytryn i pomarańczy. O piwie słyszę pierwszy raz I misze ten przepis dać mojemu mężowi 🙂 on lubi robić takie cudeńka 🙂
Świetny przepis, ja jednak mam antytalent do takich rzeczy, do tego chorą wątrobę 😀