Jakie przyprawy do rosołu? Oto sekret udanego rosołu

17

Rosół to podstawowa zupa, baza do przygotowania innych zup, serwowana w Polsce przy wielu ważnych uroczystościach. Wydawać by się mogło, że już z tego powodu powinna być prosta w przygotowaniu. Nic bardziej mylnego. Oczywiście można ją sprofanować, dodając kostkę rosołową lub przyprawę typu Maggi, ale przecież nie o to chodzi, by iść na skróty. Lepszy sposób to dobre przyprawy do rosołu. Co dodać, by rosół królewski smakował wyśmienicie?

przyprawy do rosołu

Podstawa to mięso

Najsmaczniejszy jest rosół przygotowywany na bazie kilku mięs. Używamy mięsa z kością, na samym wstępie myjemy je w ciepłej (ale nie gorącej wodzie), wkładamy do zimnej wody. Lepiej nie sięgać po mięso mrożone i następnie szybko rozmrażane, bo może ono spowodować zmętnienie wywaru.

 

Podstawa to mięso z kury (nie kurczaka).

Doświadczone gospodynie domowe zalecają dodatkowo wykorzystać: wołowinę, nogi z kurczaka zagrodowego, kostki od schabu, mięso rosołowe z indyka lub skrzydła.

Podstawowe przyprawy do rosołu

Do rosołu w wielu polskich kuchniach dodaje się ziele angielskie i liście laurowe. Tymczasem to podobno błąd, który psuje smak zupy. Macie podobne zdanie?

Sztandarowe przyprawy do rosołu to:

  • Palona cebula – opieczona w piekarniku lub opalona nad płomieniem – tak przygotowana dodaje rosołowi dodatkowego smaku i aromatu,
  • Umyta i obrana włoszczyzna (dużo) – (4) marchew, (3/4) seler, (2-3)pietruszka,  (1) por
  • Liść białej kapusty lub kapusty włoskiej – składnik dodawany w wielu kuchniach, jednak nie każdemu rosół z dodatkiem kapusty będzie smakował,
  • Czosnek – wiele osób dodaje 2-3 ząbki czosnku do rosołu, choć jest to przyprawa, która może co poniektórym popsuć smak zupy,
  • Kurkuma – wykazuje silne działanie przeciwzapalne, a dodatkowo zapewnia rosołowi piękną żółtą barwę
  • Kawałek suszonego grzybka prawdziwka lub jeszcze lepiej kurki, która nie zdominuje smaku rosołu,
  • Lubczyk – odpowiada za piękny aromat rosołu,
  • Kawałek buraka – dodaje ładnego koloru,
  • Pieprz(kilkanaście ziaren pieprzu)
  • Sól – dodajemy pod koniec gotowania
  • Natka pietruszki lub koperek (co kto lubi)

Wolne gotowanie

Przyprawy do rosołu to nie wszystko. Potrzebny jest czas, gotowanie na wolnym ogniu, gaz powinien lekko migać. By przygotować smaczny, aromatyczny rosół potrzeba 3 godzin gotowania.

Smacznego!

A Wy, jakie przyprawy dodajecie do rosołu?

17 KOMENTARZE

  1. Cenne informacje ! Nie wiedziałam, że liść laurowy i ziele angielskie mogą psuć smak zupy. Ja zawsze dodaję opaloną nad ogniem cebulę. Por i cebulę zawsze wyławiam przed podaniem rosołu.

  2. Od dziecka nie lubię rosołu… nie znoszę, wiec żadne przyprawy by nie sprawiły, ze go polubię. Zupy na kości i na mięsie nigdy mi nie smakowały – niestety mama nie gotowała innych. O części tych dodatków pierwszy raz słyszę… buraczek do rosołu? 😉

  3. Ja słyszałam o buraku ale nigdy jeszcze nie próbowałam. Właśnie gotuję rosół i specjalnie kupiłam buraczka. Zobaczymy co wyjdzie 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj