Naturalne metody na przeziębienie biją dzisiaj rekordy popularności. Coraz więcej osób szuka sposobów, które pozwolą wrócić do zdrowia szybko i skutecznie, bez skutków ubocznych. Domowe sposoby, praktykowane przez nasze babcie, są w tym temacie niezawodne. Tak jak rosół na przeziębienie. W jaki sposób bulion wspomaga zdrowie?
Rosół znany od lat
Bulion z kości zwierząt z dodatkiem warzyw i przypraw przygotowywany jest przez ludzi od tysięcy lat. Stanowi podstawowy produkt w kuchni i bazę do przygotowywania dań w najlepszych restauracjach na całym świecie.
Podstawowa zasada pozwalająca przygotować wartościowy rosół to odpowiednio długie gotowanie, które pozwala wydobyć wszystkie składniki odżywcze i minerały z kości.
Niestety dodanie kostki rosołowej czy gotowego bulionu z paczki to nie najlepszy pomysł. Na pewno nie pozwoli dostarczyć składników odżywczych typowych dla rosołu przygotowanego od podstaw. Ponadto dramatycznie zwiększa ilość soli, która zatrzymuje wodę w organizmie, jest przyczyną obrzęków i wysokiego ciśnienia krwi.
Rosół na przeziębienie dostarcza cennych składników odżywczych
Gdy jesteśmy przeziębione, zazwyczaj brak nam energii. Czujemy się ospałe, rozdrażnione. Rosół pozwala błyskawicznie poprawić samopoczucie. Nie tylko bowiem skutecznie rozgrzewa, co ułatwia oddychanie przy zapchanym nosie, ale również odżywia, dostarczając mnóstwo cennych składników odżywczych. Rosół zawiera:
- wapń i magnez,
- aminokwasy – glicynę i prolinę,
- żelazo,
- witaminy E, A, beta-karoten (silne antyoksydanty),
- fosfor, krzem i siarkę,
- glikozaomininoglikany (GAG) -zmniejszające bóle stawów,
- glicyna – wspomaga trawienie,
- glutamina – pozwala utrzymać ściany jelit w dobrym stanie, leczy również nietolerancje żywieniowe.
Płynna postać rosołu to wielka zaleta tej potrawy. W trakcie przeziębienia czy grypy, gdy tracimy apetyt i boli nas gardło, zjedzenie rosołu jest prostsze niż posilenie się tradycyjnym drugim daniem.
Rosół na przeziębienie wspomaga działanie układu odpornościowego
Przygotowując tradycyjny rosół, sięgamy po kości i mięso. W ten sposób do wywaru trafiają cenne składniki zwarte w szpiku kości, będącym ważną częścią układu immunologicznego.
Badanie przeprowadzone na Harvardzie pozwoliło udowodnić, że spożywanie zdrowego bulionu wspomaga leczenie chorób autoimmunologicznych, dzięki wspieraniu układu odporności. Rosół jedzony w trakcie przeziębienia, aktywizuje układ immunologiczny do skutecznej walki. Wspiera wydzielanie komórek odpornościowych, dzięki temu odpowiedź immunologiczna organizmu jest dużo skuteczniejsza.
Rosół na przeziębienie ułatwia oddychanie
Jedzenie gorącego rosołu to nic innego, jak korzystanie z naturalnej inhalacji. Wydobywająca się para pozwala oczyścić układ oddechowy już przy pierwszej spożywanej łyżce. Składniki aktywne znajdujące się w rosole zmniejszają wydzielanie śluzu. Zawarta w rosole cysteina przyspiesza odkrztuszanie zawartego w układzie oddechowym śluzu.
Inne korzyści z rosołu
Rosół, oprócz tego, że wzmacnia odporność i skraca czas choroby, to:
- poprawia trawienie,
- pobudza apetyt,
- korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci ze względu na obecność kolagenu,
- istnieją badania potwierdzające, że pomaga usunąć cellulit i wspiera zachowanie gładkiej skóry,
- wspiera prawidłową pracę serca i układu nerwowego,
- zapobiega nadciśnieniu, za sprawą kolagenu wspierającego zdrowie tętnic,
- wspiera zdrowy sen,
- buduje mięśnie i wspierają ich prawidłowe kurczenie,
- poprawia samopoczucie, za sprawą podniesienia ilości serotoniny,
- zmniejsza ból stawów (zawiera siarczan chondroityny i glukozaminę),
- likwiduje stany zapalne.
Lubisz jeść rosół? Jak często przygotowujesz tradycyjny zdrowy, mięsny bulion z warzywami?
Oczywiście nie neguję dobroczynnego działania tej zupy, ale ja od dziecka nie znoszę rosołu.
Gorący rosół na zimowe dni to podstawa.
Zawsze robię rosół gdy dopada nas choroba. Taki porządny, tłusty i koniecznie różne rodzaje mięsa.
Jestem pewna że rosół pomaga w przeziębieniu:D
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Nienaiwdze rosołu i nigdy nie lubiłam 😛
Rosół jest niezastąpiony, u nas to najlepsza zupa, a najsmaczniejsza to z wiejskiej kury 😉 a że to lekarstwo jedyne w swoim rodzaju to ja wiem 🙂
Uwielbiam rosół niezależnie od stanu zdrowia 😉
Jest idealny:)
uwielbiam zdrowy, domowy rosół 🙂 taki przygotowany bez pośpiechu
Nigdy nie dodaję żadnego syfu do rosołu, tylko naturalny domowy rosołek 🙂
Rosół najlepszy na wszystko 😀
Raczej nie jestem fanką rosołu… Zjem bo jem, ale nie wiem co niektórzy (na przykład mój mąż) widzą w zupie z mięsa 😀 Jednak właściwości leczniczych odmówić mu nie można. Na przeziębienie jak znalazł!
Już od jakiegoś czasu się zastanawiam, czy rosół bez mięsa też ma tyle dobroczynnych właściwości. Ja w zasadzie mięsa nie jadam, okazjonalnie. Rosołu już dawno na mięsie nie jadłam, żadnej zupy.
Oczywiście, że działa a ja jestem tego dowodem 😉 Po zjedzeniu rosołu zawsze szybciej wracam do zdrowia 🙂