Jak zrobić panierkę, by była idealna, tak jak lubisz?

5

Wydawać by się mogło, że nic prostszego, jak zrobić panierkę. Niestety doskonała panierka nie jest tak łatwa do osiągnięcia. Na szczęście istnieje co najmniej kilka patentów na nią. I sporo pomysłów, jak ją udoskonalić. Jak zrobić panierkę?

Przygotowanie mięsa

By panierka dobrze się trzymała schabowego, należy go dobrze rozbić, na grubość około 5 mm. Rozbijamy mięso pod folią spożywczą.

Panierka? Nie tylko mięso!

Bez panierki trudno wyobrazić sobie polską kuchnię. Jest ona niezastąpiona w trakcie przygotowywania kotletów schabowych, ewentualnie smażonego filetu z kurczaka, ryby. Okazuje się jednak, o czym niewiele osób wie, że panierować można również warzywa (np. bakłażana, cukinię) czy grzyby.

jak zrobić panierkę

Jak zrobić panierkę? To proste!

Na szczęście zrobienie panierki jest proste. Na początek przygotuj trzy płaskie naczynia, do pierwszego wsyp trochę bułki tartej, do drugiego mąki, a do trzeciego jajko. Do naczynia z jajkiem możesz dodać odrobinę wody, kwaśnej śmietany lub mleka. Jajko uprzednio należy rozbełtać widelcem.

Następnie zanurzaj kawałki mięsa w odpowiedniej kolejności. Najpierw włóż je do pojemnika z mąką, później zaburz w jajku i na koniec w bułce tartej. Kolejność ta ma znaczenie, bo pozwala na uzyskanie najlepszej struktury i dobre przyczepienie chrupiącej warstwy do mięsa. Warto jednak dodać, że panierka nie musi ściśle przylegać, powinna być luźno przyklejona do powierzchni mięsa, dzięki temu będzie chrupka i delikatna. Panierowanie pozwala zachować soczysty środek przygotowanego dania.

Ciekawym patentem na panierowanie jest wsypanie panierki do worka, następnie obtoczenie mięsa w mące i jajko i wrzucenie go do worka, by panierka dobrze pokryła jego powierzchnię.

Ostatnim etapem jest smażenie lub pieczenie w piekarniku. Mięso obracamy, gdy po smażonej lub pieczonej stronie złocisto się zarumieni.  Smażymy w głębokim tłuszczu, na dobrze rozgrzanej patelni.

Co zrobić, by uatrakcyjnić klasyczną panierkę?

  • dodaj do bułki tartej sól, pieprz, ulubione zioła,
  • dodaj odrobinę parmezanu lub czosnku do bułki tartej,
  • do panierowania możesz użyć prażonych ziaren sezamu, siemienia lnianego lub wiórek kokosowych,
  • zamiast bułki tartej możesz użyć grubo zblendowanych orzechów włoskich, migdałów, krakersów lub płatków kukurydzianych,
  • mięso można panierować również w panierce majonezowej (wystarczy połączyć 3 łyżek mleka, 3 łyżek majonezu, rozbełtane 2 jajka i ulubione przyprawy – ilość potrzebna na 1 duży filet z kurczaka)
  • inny sposób to panierowanie w mące, majonezie i bułce tartej, w tym ostatnim wypadku jajko jest zbędne.
  • jeśli chcemy wypróbować amerykański sposób to panierujmy w mące, majonezie i na koniec w mące.
  • zdecydowanie najmniej zdrową metodą panierowania jest panierowanie w chipsach.

Przeczytaj, jak idealnie przyprawić karkówkę.

5 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj